Nouă foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est au fost invitaţi de Regele Mihai I la o ceremonie specială în Sala Regilor, de la Palatul Elisabeta. Pentru prima dată, după abdicarea forţată de la sfârşitul anului 1947, Majestatea Sa a decorat un fost şef de stat: „Majestatea Sa, Regele Mihai I, conferă Ordinul Coroana României, în grad de Mare Cruce, domnului Lech Walesa, preşedinte al Republicii Polone, între anii 1990 şi 1995”.
Considerat scânteia democraţiei şi a libertăţii în Europa Centrală şi de Est, Lech Walesa este cel care, la sfârşitul secolului trecut, a condus lupta împotriva regimului comunist din Polonia.
Ordinul Coroana României a fost instituit în 1881 de regele Carol I şi a fost reînfiinţat de Regele Mihai I acum trei ani. Este acordat pentru a recompensa meritele celor care contribuie subtanţial la dezvoltarea Româniai. Ordinul are cinci grade, dintre care cel mai valoros este cel de Mare Cruce.
„Spre deosebire de evenimentele obişnuite de decorare, domnul preşedinte se află lângă Majestatea Sa, Regele. Nu face drumul către Rege, cum se spune, adică nu face mai mulţi paşi, să se aplece şi apoi să meargă mai departe către Majestatea Sa”, a explicat Ioan Luca Vlad, consilier privat al Casei Regale.
Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce constă într-o banderolă care se leagă pe piept şi o placă.
Oaspeţii au fost invitaţi, după ceremonie, la un dineu oferit de Regele Mihai, la care au luat parte şi Alteţele Lor Regale Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.
Masa a fost aranjată în sufrageria mare a Palatului Elisabeta. Tacâmuri de argint, farfurii cu însemnele Casei Regale şi un meniu special.
„Am pregătit un meniu cu cremă de dovleac, muşchi file de vită cu legume asortate, servite cu muguri de pin şi mentă şi un jeleu de vin, reţeta Reginei Paula a Belgiei”, a dezvăluit Eugenia Ilie, bucătarul Casei Regale.
Singurul fost şef de stat român prezent la dineu a fost Emil Constatinescu.