Că românii excelează în fraude online, asta vedem aproape zilnic în jurnalele de ştiri ale televiziunilor şi ne este confirmat şi de serviciile care se ocupă de criminalitatea informatică în toată lumea. Dar ce sunt cu adevărat hackerii şi cât de corect este folosit termenul în cauză explică unul dintre ofițerii Serviciului de Combatere a Infractionalității Electronice din cadrul Poliției Române: „Hackerii sunt cei care au cunoștințe foarte bune tehnice, sunt cei care se pricep la activități de internet și de computere și nu sunt interesati de obținerea unor sume de bani”.
Şi atunci cine sunt adevărații hackeri căci, de multe ori, „loviturile” lor nu țin de bani ci mai degrabă de mesaj.
În urmă cu doi ani, o mișcare de hackeri naționaliști denumită Romanian National Security (RNS) devenea foarte cunoscută. După apariția unui sat de romi la o ediție „Top Gear” filmată în România și după o glumă făcută, pe postul France 2, de comicul Jonathan Lambert – care a comparat „salutul românesc” cu gestul făcut de cerșetori în Franța – gruparea amintită a atacat mai multe instituții de presă occidentale.
Ei au postat mesaje naționaliste pe site-urile „Le Monde”, „The Telegraph” sau „La Stampa” și s-au declarat deranjați de felul în care sunt prezentați românii în lume. Știrea a făcut înconjurul Europei. Mihai Bătrâneanu, președintele asociației internet-providerilor din România, face o comparaţie între organizaţiile de hackeri şi cele din lumea drogurilor.
„Adevăratele organizații criminale, în zona internetului, sunt foarte bine finanțate, foarte bine organizate. Ca și cu cartelurile de droguri: toată lumea știe că în Mexic există o afacere de 40 de miliarde de dolari. Toată lumea știe că e aprovizionată piața din SUA. Și nu se ia nicio măsură. Așa e și industria asta a hackingului, în care sunt oameni extrem de competenți prinși în această luptă și care dezvoltă, cercetează, cot la cot cu marii producători de software, cu marii producatori de hardware”.
Despre lumea hackerilor și ierarhia ei, despre unii tineri, copii chiar, care cred că se află într-un simplu joc și ajung să fie atrași în afaceri cu carduri dar şi povestea unui tânăr din Suceava, reținut pentru fraudă, care își destăinuie experiența din underground-ul internetului, toate într-un material excepţional, duminică, ora 18.15, la Digi24.