Descindere cu scandal a Gărzii de Mediu la Sărulești, în județul Călărași. Acolo au mers și polițiști și jandarmi la depozite ilegale de deșeuri.
Gerogiana Iuzic, jurnalist Digi24: Autoritățile îi conduc pe localnici înapoi în comună. Se pleacă de la rampa unde se depozitau ilegal deșeuri care provin din colectarea fierului vechi. A ieșit un scandal aici pentru că autoritățile au început să colecteze deșeurile iar oamenii spuneau că aceea este singura sursă de venit.
Nu este pentru prima dată când Garda de Mediu vine în localitatea Sărulești-Gară. Au mai fost controale și în anii trecuți, însă problema este că nimic nu s-a schimbat. Acum, primarul spunea că încearcă să găsească o soluție cu ministrul Mediului ca această activitate să se desfășoare legal, pentru că vorbim de aproximativ 1.000 de persoane care au venituri din această afacere – colectarea fierului vechi.
Până acum, au fost date amenzi de peste 200.000 de lei. Au fost controale făcute la aproximativ 16 persoane, unde s-au găsit găsit deșeuri inclusiv în curțile lor.
Localnic: „Acum vine Paștele, vin sărbătorile, ce să dea și ăla la copilul lui?”
Andrei Rudolf Corlan, Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu: „Eu cred că am avut toată deschiderea și am spus: controlul nu se negociază, dar așa ceea ce urmează să facem după discuția cu primarul, cu comunitatea, alea sunt promisiuni pe care le respectăm”.
Localnic: „Să ne ajute și pe noi”.
„În cursul zilei de astăzi, 27 de comisari din cadrul GNM împreună cu domnul Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan și împreună cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în colaborare cu 40 de lucrători din cadrul Brigăzii speciale de intervenție a Inspectoratului Jandarmeriei Române și două echipaje de poliție rutieră din cadrul IGPR, au desfăşurat o acţiune de inspecție și control inopinat în localitățile Sărulești, din Județul Călărași.
Inspecțiile s-au derulat pe 16 amplasamente, la persoane juridice și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare metale feroase și neferoase și din dezmembrări de vehicule scoase din uz.
În urma verificărilor au fost aplicate un număr de 6 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 200.000 lei și a fost confiscată o cantitate de 50 de tone de deșeuri feroase și neferoase.
Tot în cadrul acestei acțiuni echipe de comisari din cadrul GNM au identificat la intrarea în localitatea Sărulești, lângă calea ferată, un amplasament pe care erau depozitate cantități însemnate de metale feroase și neferoase, de pe care au fost confiscate deșeuri matalice valorificabile”, arată un comunicat de presă al Gărzii de Mediu.
Editor : A.C.