Preşedintele partidului, Victor Ponta, i-a cerut demisia după ce Camera Deputaţilor a respins, tot vineri, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii lui Ion Stan.
Ponta a precizat în mai multe rânduri că el, în calitate de deputat, a votat pentru ridicarea imunităţii lui Ion Stan.Premierul a arătat de asemenea că votul din Camera Deputaţilor va afecta România în plan extern, în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie şi a aderării la Schengen.
Înainte ca Ion Stan să îşi anunţe demisia, Victor Ponta preciza că PSD îl poate înlătura pe deputat din partid, dar că acest lucru nu rezolvă ridicarea imunităţii. Singura soluţie în acest sens este demisia lui Stan din Parlament.
Vineri dimineaţă, 225 de colegi ai parlamentarului s-au pronunțat împotriva măsurii propuse de anchetatori de arestare preventivă. Este un vot care vine în contradicție cu rezultatul din Comisia juridică, unde se votase covârșitor pentru ridicarea imunităţii lui Ion Stan.
În cadrul dezbaterii privind încuviinţarea arestării sale preventive, Stan a afirmat că este obiectul unei înscenări judiciare prin care s-a dorit execuţia sa politică. El şi-a exprimat de asemenea regretul că solicitarea privind libertatea sa a fost pusă pe ordinea de zi chiar în prima şedinţă a noii legislaturi.
Ion Stan este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, după ce ar fi pretins 130.000 lei pentru materiale utile campaniilor electorale. În acelaşi dosar este cercetat penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, acuzat de complicitate la trafic de influenţă.
Deputaţii nu au putut să se pronunţe, în 12 decembrie, pe solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, din lipsa cvorumului, preşedintele Camerei anunţând atunci că raportul Comisiei juridice rămâne pe ordinea de zi a viitorului Parlament.
Consecința acestui a fapt a fost că Ion Stan a primit un nou mandat de deputat și, implicit, o nouă imunitate, iar procedura de ridicare a imunității a fost reluată.