Ca urmare a unei sesizări formulate într-un dosar civil de pe rolul Tribunalului Brăila, Curtea Constituţională a analizat art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul Muncii, care prevede că un contract individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pe durata cercetării disciplinare prealabile.
"Curtea a constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constituţie", se arată în comunicatul CCR.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, astfel că Parlamentul trebuie să revină asupra Codului Muncii (Legea nr. 53/2003) în sensul înlăturării prevederilor neconstituţionale.
Procedura cercetării disciplinare prealabile este obligatorie pentru angajator în cazul în care intenţionează să sancţioneze un angajat pentru încălcarea normelor legale, a contractului individual de muncă sau a dispoziţiilor superiorilor.
Sancţiunile disciplinare pot fi avertisment scris, retrogradarea din funcţie pentru maximum 60 de zile, reducerea salariului de bază cu 5-10%, pe o durată de 1-3 luni, respectiv desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.