Decăderea unei staţiuni cu secole de istorie

Data publicării:
borsec

România este recunoscută pentru staţiunile balneare, dar lipsa finanţărilor a transformat centrele de relaxare în clădiri abandonate, în paragină. Staţiunea Borsec ar putea să-şi recapete strălucirea şi renumele, după ce 4 milioane de lei au fost alocaţi din partea Autorităţii Naţionale de Turism pentru modernizare. Lucrările au început în 2011, dar au fost abandonate un an mai târziu, când Ministerul Dezvoltării a sistat finanţarea şi autorităţile locale nu au reuşit să susţină proiectul din fonduri locale. Clădirea impunătoare ar trebui să adăpostească o bază de tratament şi un centru wellness, cu piscine interioare, exterioare si saune. Ar fi o şansă ca în zonă să ajungă mai mulţi turişti şi economia locală să se dezvolte.

Grămezi de moloz şi ruine. Clădiri cu geamuri sparte şi uşi smulse. Aşa arată acum fosta bază de tratament din Borsec, unde pe vremuri ajungeau mii de oameni în fiecare an. Nimic nu mai aminteşte de măreţia locului, cunoscut pentru proprietăţile vindecătoare ale apelor minerale încă de acum câteva secole.

Aladar Farkas - fost profesor: "Din 1594, avem primele date scrise când se transporta cu caruţe până la Alba Iulia la Sigismund Bathory, care suferea de o boală incurabilă şi avea un medic italian Bucila care i-a recomandat apa de la Borsec”

Pe la 1800, aici s-a amenajat primul punct de extragere şi îmbuteliere a apei, iar în scurt timp, zona a devenit o staţiune balneară. În anii '90, după o privatizare nereuşită, baza de tratament a fost închisă, iar vilele în care erau cazati oaspeţii au fost lăsate în paragină. Aşa se face că în 2001, Borsecul şi-a pierdut titlurile de staţiune balneară şi staţiune turistică de interes naţional.

În speranţa că va revitaliza turismul în zonă, primăria a început în 2011 construirea unei noi baze de tratament, cu bani de la Guvern. După doi ani şi 13 milioane de lei cheltuite, finanţarea a fost oprită. Clădirea a fost ridicată, însă mai trebuie racordată la utilităţi şi completate amenajările interioare şi finisajele. Planurile sunt măreţe.

Ca să termine centrul, primăria a făcut anul trecut un împrumut de 13 milioane de lei de la Trezoreria Statului. Tot atunci, a mai primit un milion de lei de la Consiliul Judeţean Harghita, iar de curând, Autoritatea Naţională de Turism a mai alocat 4 milioane de lei. Banii ar fi suficienţi pentru terminarea construcţiei, aşa că autorităţile vor ca baza să fie gata până în iarna anului 2017.

Mik Jozsef - primar Borsec: „După ce o să fie acest centru dat în funcţiune, nu mai vorbim numai de sezon de vară şi de iarnă, vorbim de sezon pe tot parcursul anului”.

În prezent, în Borsec sunt 700 de locuri de cazare acreditate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...