De ce în sud şi est sunt mai frecvente ninsorile abundente şi viscolul

Data actualizării: Data publicării:
IMG-20170107-WA0065

România îngheaţă la noapte. Temperaturile vor ajunge şi la minus 30 de grade Celsius, iar de mâine-noapte va începe din nou să ningă abundent. Aproape toată ţara este la această oră sub cod portocaliu de ger.

Meteorologul Meda Andrei a explicat la Digi24 de ce în zonele de sud şi de est ale ţării sunt frecvente viscolul şi ninsorile abundente: 

„În partea de sud-est a ţării se întrunesc mai multe condiţii, prima este oferită de geografie, avem Carpaţii cu bariera dinamică şi Marea Neagră cu bariera termică.

Între ele, aerul rece care vine dinspre nord e canalizat şi se intensifică în zona de curbură a Carpaţilor.

În plus, acest aer rece se întâlneşte cu o masă de aer umedă şi mai caldă, odată cu deplasarea ciclonilor generaţi în Marea Mediterană, în situaţii mai grave ajunge în zona Mării Negre, se îmbogăţeşte cu vapori de apă şi aduce cantităţi şi mai mari de precipaţii”.

Vremea până în 22 ianuarie 

Vremea va continua să fie geroasă în majoritatea regiunilor pe durata următoarelor două săptămâni, în special în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și în zonele montane, în timp ce ninsorile vor predomina în anumite intervale după 11 - 12 ianuarie, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 - 22 ianuarie, dată luni publicității.

În Banat, în prima săptămână din intervalul de prognoză, temperatura aerului va fi, în general, în creștere. Valorile termice se vor menține, totuși, sub limita de ger în cursul nopților și al dimineților, până în jurul datei de 13 ianuarie, apoi vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu o nouă scădere, în ultima zi. În medie, maximele se vor încadra între -9 și 3 - 4 grade Celsius, iar minimele între -17 și -3 grade. În săptămâna a doua, tendința temperaturii va fi de scădere ușoară și treptată, așa încât regimul termic se va situa din nou sub cel obișnuit. Vor fi valori maxime între -3 și -1 grad și minime între -9 și -7 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în perioada 12-19 ianuarie.

În zona Crișanei, temperatura aerului va avea, în general, valori, atât diurne, cât și nocturne, sub cele climatologic specifice perioadei. În prima săptămână din intervalul de prognoză, valorile termice se vor menține cu mult sub cele ce ar fi obișnuit să se înregistreze la începutul celei de-a doua decade a lunii ianuarie. În medie, maximele se vor încadra între -9 și 3 grade, iar minimele între -17 și -3 grade. În săptămâna a doua, tendința temperaturii va fi de staționaritate, cu minime, în medie, de la -9 la -8 grade și o medie a maximelor pe regiune între -3 și - 1 grad. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în mod special în perioada 11-18 ianuarie.

În Transilvania, temperatura aerului va avea valori, atât diurne, cât și nocturne, în marea lor majoritate sub cele specifice perioadei. În primele două zile, valorile diurne vor fi foarte scăzute, ulterior până în data de 13 ianuarie acestea consemnând o creștere. După această dată, temperaturile vor scădea din nou, maximele fiind cuprinse, în medie, între -13 și -1 grad. De asemenea, valorile nocturne vor fi și mai scăzute decât cele de până acum, în noaptea de 9 spre 10 ianuarie, apoi vor crește, însă în cea mai mare parte a intervalului se vor menține sub limita de ger. În medie regională, vor fi minime cuprinse între -23 și -5 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului din cursul zilelor, în general în scădere ușoară și treptată, va avea maxime cuprinse, în medie, între -5 și -3 grade și minime între -14 și -11 grade. Condiții de precipitații vor fi în cea mai mare parte a timpului, cu o probabilitate mai ridicată în perioadele 11-15 ianuarie și 16-19 ianuarie.

În Maramureș, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit, iar cele mai mici valori se vor înregistra în primele 3 - 4 zile din intervalul de prognoză. În prima săptămână, în medie, maximele se vor încadra între -11 și 1 grad, iar minimele între -19 și -3 grade la minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, tendința temperaturii aerului va fi, în general, staționară, astfel că maximele vor fi cuprinse între -5 și -3 grade, iar minimele în jurul a -10 grade, în medie regională. Vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai ridicată de semnalare după 12 ianuarie.

Meteorologii semnalează că, în Moldova, temperatura aerului va fi în general în creștere în prima parte a intervalului și apoi ușor variabilă, menținându-se însă sub normalul climatologic. În prima săptămână din intervalul de prognoză se vor înregistra maxime cuprinse între -13 și un grad, respectiv minime între -16 și -4 grade. Pe durata celei de-a doua săptămâni, media regională va consta în maxime cuprinse între -5 și -3 grade și minime între -12 și -9 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în cea mai mare parte a timpului.

În Dobrogea, până în 13-14 ianuarie, temperatura aerului va fi în creștere, pornind de la valori foarte scăzute, cu ger în primele două zile și două nopți. În prima săptămână, în medie, maximele se vor încadra între -12 și 3 grade, iar minimele între -14 și un grad Celsius. În cea de-a doua săptămână, vremea va fi rece, îndeosebi în cursul zilelor. Tendința temperaturii aerului, la valorile diurne, va fi de scădere în primele zile, apoi de creștere, dar ușoară, iar la cele nocturne de creștere în prima zi, apoi în general de scădere. Media regională va consta în maxime cuprinse între -3 și 0 grade și minime între -7 și -5 grade. În intervalul analizat vor fi condiții de precipitații în cea mai mare parte a timpului.

În Muntenia, doar în după-amiaza zilelor de 13 și 14 ianuarie și în dimineața de 14 ianuarie regimul termic va fi apropiat de cel normal la aceste date. În restul timpului, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit. În prima săptămână, valorile diurne vor fi în creștere până în ultima zi, când vor marca o scădere, iar cele nocturne vor scădea la începutul și sfârșitul intervalului, iar în rest vor crește. În medie, pe regiune, se vor înregistra maxime între -12 și 2 grade Celsius, respectiv minime între -20 și -3 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va fi relativ staționară și, în medie, maximele se vor încadra -4 și -2 grade, iar minimele între -11 și -7 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în perioadele 10-12 ianuarie, 13-15 și 16-19 ianuarie.

În Oltenia, primele două zile și două nopți vor fi geroase. Doar în dimineața și în după-amiaza zilei de 14 ianuarie regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific perioadei. În restul timpului, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, chiar deosebit de rece până la mijlocul primei săptămâni. În această primă parte a intervalului, vor fi valori medii ale maximelor cuprinse între -11 și 1 grad Celsius și ale minimelor între -20 și -3 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, maximele vor fi de la -2 la -1 grad, iar minimele se vor situa între -11 și -7 grade. Vor fi condiții de precipitații în cea mai mare parte a timpului, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioadele 10-12 ianuarie, 13-14 și 16-19 ianuarie.

La munte, valorile termice vor crește până în ziua de 13 ianuarie, apoi nu se vor modifica semnificativ. Va fi ger în majoritatea nopților, dar și pe parcursul primelor trei zile. În prima săptămână vor fi valori maxime cuprinse în medie între -18 și -2 grade și minime între -22 și -8 grade. În săptămâna a doua, regimul termic, relativ staționar, va fi caracterizat de maxime cuprinse în medie între -7 și -5 grade, respectiv minime în jur de -11 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată începând cu data de 10 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Șeful Casei de Pensii anunță cu cât cresc pensiile în 2025. Care pensionari pierd bani?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
protest inundatii impotriva regelui filip
Regele Felipe al VI-lea se va reîntoarce în Valencia, regiune lovită de inundații, după ce lumea l-a huiduit...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...