De ce au eșuat programele de sterilizare a câinilor fără stăpân din București

Data publicării:
caini maidanezi mediafax 2

Programele de sterilizare au eșuat întrucât hingherii nu reușesc să țină pasul cu rata de înmulțire a acestora.

Hingherii susțin că ar trebui sterilizați mai mulți câini decât reușesc ei să prindă, aproximativ 3.000 pe an, pentru că cei rămași în libertate se înmulțesc repede.

Între 2010 și 2013 au fost sterilizați 20.000 de câini, din cei 64.000 care se aflau în libertate, în București. Suma cheltuită de municipalitate a fost de 350.000 de euro.

Autoritățile și-au propus ca, printr-un nou program, în următorii doi ani să fie sterilizați toți cei 34.000 de câini aflați în libertate, ceea ce ar presupune un cost de 750.000 de euro.

Numărul persoane muşcate de câini a crescut de la an la an. Dacă în 2009 au fost raportate 12.000 cazuri, peste numai un an, numărul a crescut cu 2.000, iar în 2012 cu alte 2.000.

Anul acesta, până în data de 31 august, au fost mușcate 8.600 de persoane, din care 1.700 erau copii.

Autorităţile plătesc de două ori: o dată pentru tratamentul anti-rabic şi a doua oară pentru sterilizarea şi prinderea animalelor, aproximativ 2 milioane de euro. 

Un tratament anti-rabic costă în jur de 130 de lei de persoană. Din 2006 și până în 2010 au fost cheltuiți 1,8 milioane de euro, bani din bugetul institutului.

Prinderea, cazarea și tratarea unui câine costă 85 euro pe lună, iar Bucureștiul dispune de două adăposturi, a câte 350 de locuri.

Nici hingherii nu sunt suficienți, pe străzile Capitalei lucrând trei echipe a câte patru angajați.

Maidanezii, problema eternă

De ani de zile, se dezbate fără nici un rezultat aceeași problemă: cum scapă Bucureștiul de câinii maidanezi. O discuție eternă, care se reaprinde abia atunci când maidanezii ucid. Prima oară, în urmă cu şapte ani, un cetățean japonez a murit după ce a fost muşcat de un câine fără stăpân. Opinia publică a cerut măsuri, dar nimic nu s-a schimbat.

Apoi, în 2011, o femeie a fost ucisă de maidanezi in chinuri groaznice, chiar și medicii care au încercat să o salveze se declarau stupefiați de grozăvia rănilor lăsate de câini. Iar acum, colţii câinilor comunitari au curmat viaţa unui copil.

Ianuarie 2006. Fostul preşedinte al reprezentanţei Koyo în România a fost atacat de un câine maidanez în curtea interioară a imobilului în care locuia. Animalul şi-a înfipt colţii în piciorul japonezului, iar acesta a căzut la pământ. Cu greu a reuşit să ajungă în scara blocului. A apucat doar să strige după Salvare şi a decedat. Animalul i-a secţionat artera femurală, iar bărbatul nu a avut practic nicio şansă.

În 2011, o altă femeie îşi găsea sfârşitul în colţii maidanezilor. Se afla în curtea Administraţiei Domeniului Public din sectorul 5 când a fost atacată de câini. Femeia a fost mutilată de animale, iar medicii au declarat atunci că a fost unul dintre cele mai grave cazuri înregistrate în Capitală.

Autorităţile au promis că vor rezolva problema câinilor fără stăpân, dar numărul acestora nu s-a redus deloc. În 2011, un proiect de lege propunea eutanasierea câinilor declaraţi bolnavi incurabil, variantă care a fost respinsă în Parlament.

Programul de gestiune a câinilor fără stăpân în Bucureşti este atributul Primăriei Capitalei, a primarului general, astfel încât PDL Bucureşti cere demisia imediată a Primarului Capitalei. Nu se întâmplă absolut nimic. Nu se eutanasiază, nu se strâng în adăposturi, nu se sterilizează”, a susținut Mihai Atănăsoaei - fostul prefect al Capitalei.

Statisticile arată o creştere a cazurilor de la an la an.

Oradea şi Braşov, orașe fără câini

Există însă oraşe în România în care oamenii pot merge liniştiţi pe stradă sau prin parcuri, chiar şi noaptea, fără teama că vor fi muşcaţi de câinii fără stăpân.

Administrația din Oradea a preluat adăposturile de câini de la fundația care se ocupa de maidanezi și a început să strângă animalele de pe stradă, să le marcheze cu cip și să le sterilizeze.

Mai mult, orădenii care sunt prinși că își abandonează câinii pe stradă sau nu le pun cip sunt sancționați.

Un oraș fără maidanezi este și Brașovul, însă autoritățile de acolo au apelat la soluții extreme. Au strâns toți maidanezii într-un azil și sub pretextul îmbolnăvirilor, au eutanasiat 30.000 de câini.

În ciuda protestelor asociațiilor pentru protecția animalelor s-a ajuns ca în trei ani să fie mai puțin de 1.000 de câini fără stăpân. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Ce pensie are Angela Merkel, după 16 ani la conducerea Germaniei
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025