Guvernanţii au fost generoşi cu bisericile luna aceasta. Au virat în total 30 de milioane de lei din fondul de rezervă: 20 de milioane pe 11 decembrie şi alţi 10 la ultima şedinţă de Guvern. Asta pe lângă cele aproape 300 de milioane de lei primite anul acesta de la stat pentru salariile celor 14.000 de preoţi, dar şi pentru finanţarea lăcaşurilor de cult.
Biserica primeşte contribuţii şi de la administraţiile locale.
„Mulțumim Primăriei Iași, primarului Nichita, viceprimarului, deputatului Iacoban, care ne-au ajutat și în acest an ca și anul trecut, deși este perioadă grea, așa cum știm, și am primit ajutor financiar de la primărie, care ne-a permis să continuăm lucrul la biserica nouă”, spune preotul Dumitru Mihăilă.
Donaţii vin şi de la enoriaşi. Cu banii lor sunt ridicate lăcaşuri de cult.
Sute de milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului s-au dus şi către administraţiile locale. Spre exemplu, au fost daţi bani pentru finalizarea unor spitale, pentru şcolile din mai multe judeţe şi pentru penitenciare, dar şi pentru uniformele poliţiştilor.
Pentru situaţiile de urgenţă au rămas mai puţin de două procente din suma totală. Cheltuirea unor sume mari din acest fond pentru proiecte ale autorităţilor locale este însă un obicei vechi al guvernaţilor.
Cel mai mare fond de rezervă a fost în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, când primăriile au primit sume mari pentru investiţiile de campanie. De atunci, fondurile la dispoziţia Guvernului s-au redus an de an, însă direcţia pe care au luat-o banii nu diferă.
De altfel, în ultimii ani, atât Consiliul Fiscal, cât şi Curtea de Conturi au criticat de mai multe ori modul în care au fost alocaţi aceşti bani.