Dan Luscalov: În cazul transplanturilor, organizarea trebuie făcută rapid. Este motivul pentru care, de multe ori, se fac deplasări riscante

Data publicării:
transplant-3

Floarea Mihai aşteaptă un transplant din 2011. În noiembrie, a crezut că a primit o şansă, dar ficatul pe care ar fi urmat să îl primească nu era potrivit pentru transplant. În urmă cu câteva zile, telefonul care o chema la Terapie Intensivă a sunat din nou. A venit la spital, însă nu a mai intrat în operaţie.

„Doamna doctor de la terapie mi-a spus "Îmi pare rău să vă aduc o veste proastă, avionul a aterizat forţat, medicii sunt răniţi". Am izbucnit în plâns. Îmi pare foarte rău pentru că au plecat să salveze viaţa mea şi viaţa dumnealor a fost pusă în pericol”, a spus Floarea Mihai.

„E devastată de tragedie. E a doua oară când vine pentru transplant într-un timp foarte scurt. Categoric nu are mult timp de aşteptat. Va rămâne cap de listă la grupa ei de sânge”, a precizat medicul Liana Gheorghe.

Şansa la viaţă pentru Floarea Maria urma să vină de la Oradea. O femeie de 64 de ani, internată după un anevrism cerebral a intrat, duminică, în moarte clinică, iar copiii săi şi-au dat acordul pentru prelevarea de organe.

„Am fost şocaţi aflând ieri la ora 4.00 despre aterizarea forţată şi decizia a fost luată împreună cu medicul Zota (n.red. - președintele Agenției Naționale de Transplant) de a intra în sală cu pacienta în moarte cerebrală pentru a se recola rinichii, care au fost transportați la Cluj și corneea, trimisă cu o ambulanță la Spitalul Militar Central din București”, a explicat doctorul Carmen Pantiş, coordonatorul programului naţional de prelevare.

„Un pacient în moarte cerebrală e instabil, este foarte greu de menţinut pentru ca organele să fie recoltate şi să funcționeze la primitor. Organizarea trebuie să se desfăşoare rapid. E motivul pentru care de multe ori, în ciuda vremii, se fac deplasări riscante”, a spus Dan Luscalov, fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant.

În paralel cu echipa medicală de la Bucureşti, o alta de la Cluj a plecat luni dimineaţă spre Oradea. Cele două echipe au colaborat de sute de ori în ultimii zece ani la prelevarea de organe.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...