Floarea Mihai aşteaptă un transplant din 2011. În noiembrie, a crezut că a primit o şansă, dar ficatul pe care ar fi urmat să îl primească nu era potrivit pentru transplant. În urmă cu câteva zile, telefonul care o chema la Terapie Intensivă a sunat din nou. A venit la spital, însă nu a mai intrat în operaţie.
„Doamna doctor de la terapie mi-a spus "Îmi pare rău să vă aduc o veste proastă, avionul a aterizat forţat, medicii sunt răniţi". Am izbucnit în plâns. Îmi pare foarte rău pentru că au plecat să salveze viaţa mea şi viaţa dumnealor a fost pusă în pericol”, a spus Floarea Mihai.
„E devastată de tragedie. E a doua oară când vine pentru transplant într-un timp foarte scurt. Categoric nu are mult timp de aşteptat. Va rămâne cap de listă la grupa ei de sânge”, a precizat medicul Liana Gheorghe.
Şansa la viaţă pentru Floarea Maria urma să vină de la Oradea. O femeie de 64 de ani, internată după un anevrism cerebral a intrat, duminică, în moarte clinică, iar copiii săi şi-au dat acordul pentru prelevarea de organe.
„Am fost şocaţi aflând ieri la ora 4.00 despre aterizarea forţată şi decizia a fost luată împreună cu medicul Zota (n.red. - președintele Agenției Naționale de Transplant) de a intra în sală cu pacienta în moarte cerebrală pentru a se recola rinichii, care au fost transportați la Cluj și corneea, trimisă cu o ambulanță la Spitalul Militar Central din București”, a explicat doctorul Carmen Pantiş, coordonatorul programului naţional de prelevare.
„Un pacient în moarte cerebrală e instabil, este foarte greu de menţinut pentru ca organele să fie recoltate şi să funcționeze la primitor. Organizarea trebuie să se desfăşoare rapid. E motivul pentru care de multe ori, în ciuda vremii, se fac deplasări riscante”, a spus Dan Luscalov, fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant.
În paralel cu echipa medicală de la Bucureşti, o alta de la Cluj a plecat luni dimineaţă spre Oradea. Cele două echipe au colaborat de sute de ori în ultimii zece ani la prelevarea de organe.