Născut pe 27 iulie 1969, la Zalău, Dacian Cioloş şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în casa bunicilor din partea mamei, în satul Pericei.
„Nu i-ai auzit gura șohan (n.r. niciodată), aşa uşor te-ai împăcat cu el, aşa drăgut o fost, nici acum nu-i rău”, spune Dumitru Brânduş, bunicul premierului desemnat.
Tot de la bunici a luat Dacian Cioloş dragostea pentru agricultură, domeniu care avea să-l propulseze mai târziu în Guvernul Tăriceanu, dar şi în poziţia de comisar european.
„Așa mergea pe câmp, și cu tractoriști, și cu căruța, povestește Reghina Florea, mătușa lui Dacian Cioloș.
„O vândut roşii, veneau sătenii la el, încă stăteau la rând la roșii”, spune Dumitru Brânduş.
Deşi părinţii şi-ar fi dorit ca el să studieze la profilul matematică-informatică, Dacian Cioloş s-a înscris în 1983 la Liceul Agroindustrial din Şimleu Silvaniei.
„Era tot timpul evidenţiat, era scos în faţă la careuri, cum era pe atunci”, spune Romana Gheție, fostă colegă.
Deşi a terminat liceul ca şef de promoţie, Dacian Cioloş n-a intrat din prima la Universitatea de Științe Agricole, pentru că a bifat o singură opţiune: Horticultura. Până să ia examenul anul următor, actualul premier desemnat a făcut armata şi a lucrat la un IAS din Zalău. Experienţe care i-au prins bine.
„Colegii l-au simţit din prima clipă ca un lider şi dacă trebuia luată o iniţiativă şi colegii întotdeauna îl întrebau pe Dacian”, spune Doru Pamfil, rector USAMV Cluj-Napoca.
Rudele şi vecinii lui Dacian Cioloş au aşteptări mari de la el şi vin cu dezvăluiri surprinzătoare.
„Mă mir că o vrut, că o fost de acord, că a zis că nu s-a duce de prim ministru”, spune Reghina Florea.
Dacă Dacian Cioloş va primi votul Parlamentului, el va deveni cel de-al doilea premier al ţării pe care îl dă comuna Pericei. Primul a fost Iuliu Maniu, care şi-a început primul din cele trei mandate în fruntea Guvernului României pe 10 noiembrie 1928. La exact 87 de ani distanţă, Dacian Cioloş devenea propunerea pentru funcţia de prim-ministru al României.