„Cumva din această perspectivă, trebuie văzută și strategia anticoruptțe pe care v-o propunem. Corupția ucide, vă amintiți de aceste slogan, în urmă cu doar câteva luni și iată că vedem astăzi în multe situații că corupția, coroborată cu indiferența, poate să ucidă literalmente. Am văzut cazuri în sănătate și poate să ucidă social prin alienare, atunci când aceste ingrediente, corupția și indiferența, le întâlnim în educație, de exemplu. Ca să dau două exemple din două domenii în care există un sentiment clar în societate că avem nevoie de reformă, dar avem impresia că această reformă trebuie să vină doar din partea statului sau guvernului”, a spus premierul Dacian Cioloș.
Prim-ministrul a atras atenția și asupra contribuției pe care fiecare individ o are la răspândirea corupției.
„Și aici mă gândesc la „atenția" pe care o acordăm la ghișeu, banii strecurați în buzunarul medicului, cu sau fără voia lui, aici vorbim de o atitudine a noastră, a fiecaruiă, până la corupția din marile proiecte de infrastructură, fiecare act de corupție, mic sau mare, slăbește statul român și ne îndepărtăm de o societate sănătoasă.
Lipsa de integritate, de omenie, neglijență, nepăsare, asta am văzut cu toți zilele acestea la Spitalul de Arși, pacienți care erau ținuți în condiții inumane dincolo de anumite neajunsuri din punct de vedere material, nu numai la acest spital, și la alte spitale. Știu că domnul ministru le are în vedere, chiar dacă nu vor fi făcute miracole în câteva zile sau luni, dar e un proiect care să pornească de la această realitate, un proiect de investiție pe care îl vom începe. Apoi interese de afaceri care au dus la crearea unui sistem criminal, asta am văzut în cazul Hexi, sigur, justiția trebuie încă să se exprime, dar din ceea ce am putut constata la nivel administrativ, putem trage anumite concluzii”, a spus premierul.
Dacian Cioloș a vorbit și despre rețeaua de traficanți de persoane din Berevoești.
„Vedem pe de altă parte, și aici vorbim și de atitudinea noastră individuală, și ca societate, că în România sunt încă posibile cazuri de sclavie, situația de la Berevoești vorbește foarte mult despre noi ca societate și indiferența individuală și modul în care anumite autorități locale au acționat sau nu”, a subliniat premierul.
Premierul Dacian Cioloș a lansat un apel și pe Facebook la cetățenii României să contribuie la eradicarea corupției.
„O țară fără corupție este o țară sănătoasă. Pentru a ajunge acolo, fiecare dintre noi are nevoie să cunoască, să înțeleagă și să-și asume integritatea. De la „atenția” de la ghișeu, la banii strecurați în buzunarul medicului, până la corupția din marile proiecte de infrastructură - fiecare act de corupție slăbește statul român, ne îndepărtează de o societate sănătoasă. Știu că noi, românii, suntem oameni de bună credință. Știu că principiile integrității se pot învăța: de aceea, prevenția și educația anticorupție sunt esența acestei strategii lansate azi de Ministerul Justiției. Este un drum pe care instituțiile publice, mediul de afaceri, societatea civilă trebuie să îl urmeze împreună. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi”, a scris prim-ministrul pe Facebook.
Dacian Cioloș a participat astăzi la lansarea dezbaterii noii strategii anticorupție.
Proiectul Strategiei Naționale Anticorupție poate fi consultat AICI.
Citiți și: