„Zona roșie este o nouă propunere de restaurant. De două săptămâni, Fundația Pescariu asaltează Agenția de Mediu ca să emită avizul pentru această nouă construcție”, susține Dan Trifu, reprezentantul unui ONG.
De altfel, chiar documentaţia prezentată de Fundația Pescariu Agenției de Mediu București arată cum s-a transformat, din 2004, baza sportivă Cutezătorii.
„Observați chiar din bilanțul teritorial prezentat de investitor : procent de spaţii verzi - 37,5% din 70% minim cât trebuia să aibă baza sportivă”, spune Dan Trifu.
„Ce se mai vede cu verde, nici jumătate, poate mai mult de jumătate din bază este ocupat cu tot felul de funcțiuni în special comerciale, transformând destinația inițială din bază sportivă în comerț”, adaugă acesta.
Până în 2005, cele 6 hectare ale Bazei erau sub tutela Administraţiei Patrimoniului de Stat. Atunci au fost transferate Ministerului Educației, condus de Mircea Miclea, care avea planuri mari.
„Trebuia să fie o bază, așa cum era destinația inițială și corectă, în care elevii să practice sportul chiar la nivel de performanță. Aveau toate condițiile acolo”, afirmă Mircea Miclea.
După un scenariu tipic românesc, de planurile frumoase ale ministrului s-a ales praful.
„Urma să fie gestionată prin intermediul Inspectoratului Școlar București. Dar înainte a fost mutată. Cineva a avut un interes”, declară Mircea Miclea.
Au mai trecut câţiva ani, la şefia ministerului Educaţieri a venit Ecaterina Andoronescu, iar în 2009, Fundația Pescariu şi-a prelungit contractul de administrare a bazei.
„Fundația Pescariu prezintă un nou contract de concesiune pe 25 de ani a bazei sportive, contract despre care nimeni nu a știut nimic, nu am găsit niciun fel de original”, spune Dan Trifu.
Ce spune Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu are o explicaţie: a fost prost informată.
„Este scris în contract numele meu că eram ministrul Educaţiei în 2009, dar actul adiţional nu a fost semnat de mine. Baza asta sportivă eu nu am văzut-o niciodată, spre ruşinea mea. Ştiu de la cei ce erau responsabili de ea că era era în paragină”, spune Ecaterina Andronescu.
Culmea este că ce n-a reuşit Ministerul Educaţiei cu baza Cutezătorii, a reuşit, peste drum, Ministerul Apărării Naţionale.
Una din bazele sportive ale MAPN păstreazăn structura planului iniţial. Terenurile sunt aliniate, astfel încât sportivii îşi pot duce la bun sfârşit activitatea sportivă. În cealaltă parte, baza sportivă Cutezătorii a suferit schimbări dramatice. În locul terenurilor de altădată acum găsim alei, parcări, cluburi chiar şi o piscină.
Reporterii Digi24 au încercat să-l contacteze telefonic pe Dinu Pescariu pentru a-i cere părerea despre transformările suferite de baza Cutezătorii, însă fostul tenismen n-a fost de găsit.