Cum sunt autorizate cluburile în alte țări
Legi mai dure pentru funcţionarea localurilor au fost introduse şi în alte ţări europene, tot după producerea unor tragedii. Însă în prezent, în niciun stat din Uniunea Europeană nu se mai eliberează avize doar în urma unei declaraţii pe propria răspundere. Iar restaurantele şi cluburile aflate în activitate în baza unui astfel de act sunt rapid închise, dacă nu respectă regulile.
În Ungaria, autorităţile au luat măsuri mai dure privind organizarea de spectacole în cluburi în urma unui accident ce a avut loc în urmă cu patru ani.
Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria: „În această clădire din centrul Budapestei, pe 15 ianuarie 2011 s-a produs o tragedie similară celei din Bucureşti. Trei femei tinere şi-au pierdut viaţa în busculada care s-a creat când 3.000 de persoane au încercat să iasă brusc din localul West Balkan.
După o lună de la acest accident, guvernul de la Budapesta a luat măsuri. Organizatorii trebuie să trimită o cerere autorităţilor cu 30 de zile înainte de eveniment care trebuie să conţină un plan de securitate cu schiţa locului unde se va organiza evenimentul, capacitatea, modalităţile de intrare şi de ieşire din incintă.
Măsuri organizare evenimente Ungaria
- schiţa locului unde se va organiza evenimentul, capacitatea, modalitatea de intrare şi de ieşire din incintă.
- planul de evacuare în caz de accident
- atribuţiile personelor implicate în asigurarea măsurilor de securitate
- numărul personalului de securitate.
Misiunea de a veghea ca toate aceste reguli să fie respectate o au autorităţile locale, care înainte de a autoriza desfăşurarea unui eveniment, trimit mai mulţi experţi la faţa locului pentru a face verificări. În cazul în care legea nu este respectată, activitatea localului respectiv este suspendată.
Şi în Franţa legea a devenit mai dură în ceea ce priveşte autorizarea cluburilor de noapte, tot în urma unei tragedii. În urmă cu 45 de ani, pe 1 noiembrie 1970, 142 de oameni, majoritatea adolescenţi, au murit într-un club de noapte tot în urma unui incendiu. Spaţiul în care aceştia participau la o petrecere era în mare parte din lemn şi s-a aprins aproape instantaneu ca o torţă.
De atunci, reglementările au devenit tot mai stricte. Pentru a obţine o autorizaţie de funcţionare trebuie să întocmeşti un dosar complex, iar lista cerinţelor conţine paragrafe întregi care fac referire la sistemele de prevenire a incendiilor, ieşirile de urgenţă, detectoarele de fum şi personalul instruit pentru a interveni în astfel de situaţii.
Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa: „Cât priveşte spectacolele pirotehnice, dacă sunt de mici dimensiuni, e nevoie de o simplă înștiințare a Primariei sau Prefecturii cu o lună în avans. Totuși, și această înștiințare se face însoțită de un dosar complet, care conține toate elementele necesare, de la planul zonei unde va avea loc evenimentul, până la lista dispozitivelor destinate limitării riscului pentru public”.
O comisie de securitate face controale atât înainte, cât şi ulterior deschiderii localului. În plus, poliţia şi jandarmeria fac periodic controale neanunţate, iar nerespectarea cerinţelor atrage şi în cazul Franţei închiderea imediată a localului. Acest lucru se întâmplă totuşi rar, deoarece autorizaţiile pentru deschiderea unui local se dau doar după verificări intense şi repetate.
Nici în Spania, termenul „pe propria răspundere” nu există atunci când vine vorba de acordarea de autorizaţii pentru cluburi sau evenimente cu public.
În ceea ce priveşte măsurile de prevenire a incendiilor, în funcţie de dimensiunile spaţiului, un extinctor trebuie amplasat la fiecare 25 de metri şi să fie perfect semnalizat, iar folosirea torţelor în interiorul clădirii se face sub supravegherea personalului autorizat. Obligatoriu, lângă locul unde sunt folosite torţe, trebuie să existe sursă de jet de apă funcţională.
Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania: „În legislaţia de aici din Spania nu există termenul pe propria răspundere. Toate regulile trebuie respectate, iar încălcalea lor duce automat la retragerea licenţei. Cât priveşte măsurile de securitate la ieşirea din astfel de locuri, un exemplu este aici, în centrul Madridului. Este intrarea într-un club frecventat de sute de persoane în fiecare săptămână, iar la doar doi metri este doar una dintre ieşirile de urgenţă, mai este una şi în spatele clădirii. După cum puteţi vedea, ieşirea este la o stradă publică, unde nu există obstacole, iar cei care s-ar afla în caz de urgenţă în interior ar putea ieşi foarte repede atunci cand este necesar”.
Respectarea acestor condiţii este verificată anual, iar orice încălcare a lor poate aduce, pe lângă anularea licenţei de funcţionare, şi o eventuală răspundere de ordin penal.
- Etichete:
- franta
- spania
- ungaria
- cluburi
- incendiu
- autorizare
- declaratie pe propria raspundere
- clubul colectiv
- autorizatie de functionare cluburi
- legi cluburi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News