„Primii pași sunt variați în funcție de ce se întâmplă, iar, din câte înțeleg, informațiile sunt foarte subțiri. Ca să ai o negociere trebuie să hotărăști în primul rând că vrei să o ai. Acesta este primul pas și este determinant”, a explicat Radu Ionescu, expert în negocieri.
„Nu în orice situație se negociază”, a precizat el.
„Apoi, dacă vrei să ai o negociere, primele lucruri sunt informații despre cine este cel cu care negociezi”, a subliniat expertul.
„România nu este numai membră NATO, este membră UE. Orice cetățean român, nu este doar român, este și european. România este în mai multe organizații, iar lucrul acesta trebuie foarte bine și atent coordonat”, a mai spus Radu Ionescu.
El a menționat și că situația este destul de neclară în nordul Africii, pentru că „nu știi cu cine vorbești”.
„E greu de spus ce urmează să faci. Sunt sigur că serviciile specializate ale statului român vor face - în ipoteza în care informațiile sunt veridice, e o înregistrare audio, cât de autentică este ea? Până când acest lucru nu este foarte bine stabilit și până când informația nu este autentificată în mod cert nu se poate face nimic. După ce înregistrarea este validă, se va lua prima decizie, dacă statul român negociază sau nu. O vorbă spune că nu negociezi cu teroriștii, unii o spun, alții nu. Acum depinde de oamenii care decid ce variante au”, a subliniat Radu Ionescu.
Expertul a mai spus că în regiunea aceasta „există o piață de cumpărări și răscumpărări de ostatici, în interiorul lor, de la grupări de acest tip, unele poate chiar neafiliate ISIS, care tranzacționează cu ISIS oameni răpiți”.
„Este o piață și este foarte posibil ca cineva care e răpit să treacă de la o organizație la alta până când cineva iese public”, a punctat Radu Ionescu.