În România s-au încheiat peste un milion de poliţe pentru asigurările obligatorii de locuinţe. Cei care au o astfel de poliţă pot vedea dacă este autentică şi valabilă pe site-ul PAID România, instituţia care emite asigurări împotriva dezastrelor, la rubrica „verifică poliţa online”.
„Introducem seria poliței, numărul și CNP-ul titularului. Polița emisă are valabilitatea între 1 martie 2014 până la 28 februarie anul viitor. Este singura modalitate de a verifica autenticitatea poliței”, explică Andrei Constantinescu, broker de asigurări.
În cazul în care sunt nereguli...
„Polița nu există, fie este anulată, fie nu a fost emisă pe CNP-ul corespunzător”, mai spune brokerul de asigurări.
Cel mai recent scandal din industria asigurărilor se referă la poliţele de asigurare a locuinţelor. Cu toate acestea, cele mai multe nereguli se regăsesc în poliţele RCA. Acestea pot fi verificate pe site-ul CEDAM, la secţiunea Poliţe RCA.
„Introducem un număr generic - B 123 ABC - la data de astăzi 15 mai 2014, și interogarea dă 'autoturismul cu numărul specificat este asigurat'. Dacă numărul de identificare sau numărul de înmatriculare ar fi greșit, interogarea ar da că mașina cu numărul respectiv nu este asigurată”, adaugă Andrei Constantinescu.
În cazurile în care clienţii constată nereguli, pot verifica direct la compania de asigurări. Dacă există totuşi suspicini privind autenticitatea poliţiei, specialiştii le recomandă să facă o sesizare scrisă către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Dacă răspunsul Autorităţii nu-i mulţumeşte, clienţii sunt sfătuiţi să sesizeze Poliţia.