Cum să eviți surprizele în factura de telefon după concediu

Data publicării:
telefon 25.05

Ca urmare a reglementărilor, măcar în interiorul UE roamingul nu mai este chiar o loterie. Totuși, între operatori există uneori diferențe de preț de la simplu la triplu.

Ce trebuie să știți.

Fiecare operator de telefonie împarte harta lumii în 5 până la 7 zone tarifare. Dintre acestea, zona 1 o reprezintă Uniunea Europeană și țările asociate: Norvegia, Islanda, Liechtenstein și eventual Elveția. Atenție, Elveția este echivalată cu țările UE doar în cazul Vodafone și Telekom; Digi Mobil și Orange taxează suplimentar.

În Uniunea Europeană, tarifele sunt reglementate administrativ iar majoritatea operatorilor s-au aliniat la limita superioară a plafonului. Aceasta este de 19 cenți pe minut pentru apelurile inițiate către UE, 5 cenți pe minut pentru toate apelurile primite, 6 cenți pentru fiecare SMS trimis (cele primite sunt netaxabile) respectiv 20 de cenți pentru fiecare Mb de date (contorizați la fiecare Kb). La aceste prețuri se adaugă TVA de 24%, astfel că prețul final ajunge la 23,56 cenți pentru apelurile inițiate, 6,2 cenți pentru apelurile primite, 7,44 cenți pentru un SMS trimis respectiv 24,8 cenți pentru un Mb.

Care sunt excepțiile de la regulă.

Pe de o parte, după adăugarea TVA, Vodafone își taxează abonații ceva mai mult decât pe utilizatorii prepay, rotunjind în sus unele dintre valori chiar până la punctul în care ele depășesc pragul reglementat. Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, un apel către UE este taxat cu 24 de cenți iar un Mb este taxat cu 25 de cenți. În schimb, apelurile primite și SMS-urile sunt rotunjite în jos la 6 respectiv 7 cenți.

Pe de altă parte, Digi Mobil are tarife mai agresive: 6,4 cenți pentru apelurile efectuate, 3,72 cenți pe SMS, 8 cenți pe Mb și 1,6 cenți pentru apelurile primite (cu excepția celor primite în Belgia, Estonia, Croația, Luxemburg, Slovacia, Slovenia și țările asociate UE, unde tariful este de 3 cenți).

La Orange și Telekom, tarifele sunt perfect sincronizate: 23,5 cenți pentru un minut de apel efectuat, 6,2 cenți pentru un apel primit, 7,44 de cenți pe SMS respectiv 24,8 cenți/Mb la traficul de date.

Când sunt bune extraopțiunile.

Unii operatori au în ofertă și extraopțiuni care permit, în schimbul unei taxe fixe, de unu până la 4 euro pe zi, efectuarea de apeluri sau transfer de date la prețuri mai bune. Atenție, tariful este perceput indiferent cât de mult sau puțin folosiți telefonul în ziua respectivă. În funcție de tipul standard de abonament, opțiunea se amortizează în general după cel puțin 30-60 de minute de convorbire zilnice - astfel că sub aceste praguri costul final se dovedește mai mare.

Ce se întâmplă cu datele în roaming.

Potrivit reglementărilor Comisiei Europene, transferul de date este limitat automat la valoarea de 50 de euro dacă nu ați solicitat operatorului ridicarea acestui plafon. La 80% din consumarea traficului inclus în această sumă vă sosește un avertisment prin SMS iar la consumarea completă roamingul de date se oprește automat.

Asta înseamnă un trafic de 770 Mb în cazul Digi Mobil si maximum 250 Mb la Vodafone, Orange sau Telekom.

Când pot apărea totuși surprize.

De cum ieșiți de pe teritoriul Uniunii Europene, lucrurile se schimbă. Tarifele sunt mai mari și diferă de la țară la țară, în funcție de tarifele percepute de operatorii locali. Un apel internațional poate costa până la 3 euro pe minut, un apel primit poate depăși un euro iar costul traficului de date este de multe ori impredictibil. În funcție de țara sau țările de destinație este preferabil să consultați în detaliu ofertele fiecărui operator în parte; în astfel de cazuri, un contract nou se poate dovedi uneori foarte profitabil chiar și de la prima călătorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...