Întrebat cum va acoperi gaura din buget, premierul Victor Ponta a răspuns, în glumă, că de la administrația prezidențială, pentru că presedintele „a zis ca sunt bani”.
Executivul a amânat măsura accizării suplimentare a carburanților până la sfârşitul lunii martie anul viitor, un compromis politic pentru ca preşedintele Traian Băsescu să adopte bugetul pe 2014.
Traian Băsescu se declarase convins, în momentul promulgării bugetului, că taxa poate fi evitată complet și că aceasta va face obiectul discuțiilor cu Fondul din luna ianuarie. „Eu nu voi valida nicio scrisoare în care se pune problema creșterii taxelor pe combustibil”, a amenințat președintele.
Fondul Monetar Internațional a recomandat, luni, Guvernului să ia măsuri suplimentare pentru a compensa pierderile pe care bugetul le va suferi ca urmare a renunțării aplicării accizei suplimentare de 7 eurocenți la carburanți.
Întrebat într-o conferință de presă cum va răspunde cererii FMI, premierul Victorn Ponta a spus că se vor face calculele după primele trei luni (cât timp acciza nu va fi aplicată). „Președintele României aprecia că o să avem venituri suplimentare din alte taxe”, a reamintit Victor Ponta.
El a precizat că nu se poate face nimic altceva până la prima rectificare, care e în iulie. „Dacă se va constata că nu sunt venituri suplimentare, prima rectificare e în iulie și doar trebuie realocați bani”, a explicat premierul.
„E imposibil înainte de 1 iulie, e o regulă pe care nu am încălcat-o niciodată și nu fac rectificări înainte de 1 iulie”, a subliniat Victor Ponta
În aceeași notă ironică, el s-a declarat convins că președintele, care a spus că nu va semna niciun memorandum cu FMI care ar prevedea o creștere a accizei la carburanți, îi va convinge pe cei de la FMI că are dreptate.
„A fost o miză politică, nu are nicio legătură cu cifrele. Evident că nu există decât două variante după 1 iulie: ori constatăm încasări suplimentare sau cheltuieli mai mici, ori facem o rectificare negativă”, a conchis Victor Ponta.
Pentru Guvern, însă, majorarea taxelor şi introducerea unora noi a fost singura soluţie pentru a face rost de banii necesari creşterii pensiilor şi salariilor în 2014. Pe lista noilor măsuri se află aşa-numita taxă pe stâlp, introducerea contribuţiilor sociale în cazul veniturilor din chirii, dar şi indexarea accizelor cu inflaţia de 4,7%.