Verzi sau galbeni, mai mari sau mai mici în toate pieţele din ţară se găsesc pepeni la vânzare. Unii sunt produşi în România, dar mulţi sunt aduşi din Grecia sau Italia. Foarte puţini oameni reuşesc însă să facă diferenţa.
Gustul face diferenţa, spun specialiştii. Pepenii româneşti sunt mult mai dulci şi mai zaharoşi se laudă producătorii autohtoni.
„Ne-au înnebunit cumpărătorii, că nu e lubeniță românească”, se plânge Lucica Roşiu, producător.
Kilogramul de pepene din import costă cu 20 de bani mai mult decât cel românesc. Aceleaşi probleme le au oamenii şi cu restul legumelor scoase acum la vânzare în pieţe. Puţini pot să facă diferenţa între roşia românească şi cea adusă din import.
„Roşia de import este albă la mijloc, Roşia noastră este coaptă bine”, explică un comerciant.
Un kilogram de roşii româneşti costă aproximativ trei lei, cu 50 de bani mai puţin decât cele din import. Iar comecianţii susţin că nu pot scădea preţurile mai mult întrucât, nu şi-ar mai acoperi cheltuielile de producţie.