Scenariul exercițiului a presupus simularea unui accident la graniţa dintre România şi Republica Moldova. 82 de medici din cele două țări și 21 de autospeciale au fost mobilizate pentru intervenție. A fost o misiune contra cronometru în care pompierii și medicii s-au mobilizat pentru a scoate cât mai repede răniții din fiarele contorsionate ale maşinilor.
”S-a montat punctul medical avansat, s-a efectuat triajul victimelor, tratamentul lor și evacuarea. În evacuarea medicală am folosit forțe din România, cele din Iași, și din Republica Moldova venite în sprijin”, a spus Diana Cimpoeșu, șef SMURD.
„Pentru salvatori și pompieri nu este neapărat să cunoască aceeași limbă. Ei cunosc limba profesioniștilor și intervin în cazuri deseori, fără să comunice între ei, doar știind că fac un lucru comun”, a precizat Mihai Harabagiu, șef serviciu la Protecția Civilă din cadrul MAI Republica Moldova.
A fost pentru prima dată când un stat care nu face parte din Uniunea Europeană a intervenit într-o țară membră a Uniunii.
„Sunt resurse materiale și resurse financiare pe care le-am adus astăzi în teren pentru a le pune la lucru și a statua de fapt cum și cât de bine se poate lucra”, a adăugat Mugurel Stanov, prim-adjunct al IGSU.
Exercițiul face parte dintr-un program de cooperare transfrontalieră desfășurat de autoritățile din cele două țări care are ca scop ajutorul reciproc în caz de urgențe medicale. Valoarea proiectului este de 7 milioane de euro iar cu acești bani au fost achiziționate 6 autospeciale, un cort de decontaminare, un elicopter, un laborator mobil dar și 32 de echipamente de comunicații radio.