Participarea României la operaţiunile militare ale Uniunii Europene din Mali se concretizează în trimiterea a zece instructori militari şi ofiţeri de stat major, fiind exclusă participarea cu trupe combatante.
Conflictul a izbucnit în urmă cu aproape o lună: armata statului Mali se luptă cu forţele rebele care deţin controlul asupra nordului ţării. Franţa a intervenit prima aici, alăturându-i-se apoi şi SUA şi alte state europene. Alături de România, trimit ajutoare Italia şi Cehia, iar Marea Britanie şi Germania vor trimite şi militari.
Primul oficial român care a vorbit despre sprijinul care trebuie acordat Franței în Mali a fost ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Premierul Victor Ponta a precizat atunci că o decizie pe această temă aparţine tuturor responsabililor politici. Preşedintele Traian Băsescu a fost cel care a exclus posibilitatea ca România să trimită în Mali trupe de luptă. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat ulterior că România ar putea trimite în Mali zece militari.
Mai puţine trupe în teatrele de operații externe
De asemenea, pentru anul 2013 a fost aprobată reducerea trupelor româneşti în teatrele de operații din afara țării. Vor fi 2036 de militari, cu 312 mai puţini decât în 2012. Majoritatea acestor militari sunt angajați în teatrul de operații din Afganistan. În alte misiuni externe, participarea României va creşte, dar de data aceasta este vorba de efective ale Ministerului de Interne: în teatrele de operaţiuni în care participăm sub egida diverselor instituţii internaţionale precum NATO, Uniunea Europeană, OSCE sau ONU, numărul militarilor sau polițiștilor va fi suplimentat cu 143, ajungându-se la un efectiv de 490 de persoane, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Strategie de apărare cibernetică
După recentele dezvăluiri privind atacul cibernetic la care a fost supusă România, unele vizând spionajul, CSAT a aprobat marți Strategia de Securitate Cibernetică. Este, fără îndoială, motivul pentru care la CSAT a participat, în calitate de invitat, și ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica.
Documentul vizează „implementarea unor măsuri de securitate care să conducă la creşterea nivelului de protecţie a infrastructurilor cibernetice în concordanţă cu noile concepte şi politici din domeniul apărării cibernetice elaborate şi adoptate la nivelul NATO şi al Uniunii Europene”.