Încă de la intrarea în Mamaia îţi dai seama că trebuie să ai mare noroc să găseşti un loc de parcare liber. Până şi trotuarele sunt pline de maşini.
Oana Manoilă, reporter Digi24: „Ne aflăm la intrare în staţiunea Mamaia. Să vedem în cât timp vom găsi un loc de parcare.”
Aventura s-a sfârşit după 20 de minute de căutări. De obicei, când găsesc un loc liber, turiştii îşi parchează repede maşina şi nu o mai mută zile întregi, de teamă să nu piardă preţiosul spaţiu. Haosul creat de şoferii care blochează maşini doar pentru că nu au unde să îşi lase ei autoturismul îi depăşeşte şi pe angajaţii de la Parcări.
În Mamaia sunt doar 2.500 de locuri de parcare fără plată. Primăria a inaugurat, în urmă cu trei luni, o parcare supraetajată. Este cea mai înaltă din ţară: are şapte etaje şi peste 400 de locuri. Astăzi, la ora prânzului, acolo mai era un singur loc liber.
Discuţie paznic – reporter:
Se eliberează unul, se ocupă de altul.
Deci, nu stă parcarea goală.
Nu stă. Dacă e gratuită...
Turiştii nu mai ţin cont de reguli atunci când trebuie să-şi lase maşina undeva. Nu îi mai interesează nici că îi blochează pe alţii, nici că ocupă locurile de taxi, nici că sunt pe spaţiul verde sau în intersecţie. Amenda pentru parcarea neregulamentară este cuprinsă între 400 şi 800 de lei. Nici parcările private care aparţin hotelurilor sau restaurantelor nu sunt suficiente, iar managerii primesc mereu reclamaţii de la clienţi. De exemplu, un hotel cu 170 de camere are doar 80 de locuri de parcare.
Oana Tănase, reprezentanta hotelului: „Îşi lasă numerele de telefon în geam, lasă numerele la recepţie, se blochează, ne certăm...”
Probleme asemănătoare sunt peste tot pe litoral. Din cauza maşinilor parcate haotic, pompierii au ajuns foarte greu la un stâlp de iluminat public care luase foc la Vama Veche.