Numai că nici această informaţie şi nici riscurile pe care le presupune decizia companiei americane nu au fost comunicate de la centru, spun reprezentanţii instituţiilor. Acum aceştia încearcă să găsească soluţii pe cont propriu, însă o piedică majoră este logistica învechită.
În cele mai multe dintre instituţiile publice sunt folosite computere de aproape zece ani, iar specialiştii se tem că acestea nu ar putea rula sisteme de operare mai noi.
Specialiştii în domeniu atrag atenţia că impactul unui soft de operare fără suport de la compania mamă este extrem de grav.
„Nu vor mai fi update-uri pentru sistemul de operare și, atunci, automat pot apărea anumite vulnerabilități, amenințările cum sunt viruși, malware, să zicem, vor putea crea probleme utilizatorilor”, spune conf. dr. Florin Drăgan, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din Timișoara.
Afectate vor fi computerele folosite în majoritatea instituţiilor publice din ţară, precum case de pensii, Agenţii judeţene de şomaj sau Direcţii de finanţe. Responsabilii spun că nici măcar nu au fost avertizaţi despre schimbările iminente. De altfel, nici membrii Executivului nu par să fie informaţi despre situaţie.
„Eu nu am auzit şi nu cred că se poate întâmpla aşa ceva”, spune vicepremierul Liviu Dragnea.
Asta în timp ce Ministerul Comunicaţiilor nu a clarificat dacă negociază cu Microsoft prelungirea suportului. Nici măcar dacă se caută soluţii pentru problemă.
Asta deşi, compania Microsoft şi-a arătat deschiderea de a ajuta Executivul de la Bucureşti să facă trecerea de la infrastructura IT curentă, bazată pe sistemul de operare Windows XP, ce nu va mai beneficia de suport din 8 aprilie, către una modernă.
„Confirmăm că suportul oferit de Microsoft pentru Windows XP și Office 2003 expiră la 8 aprilie 2014. Așa cum procedăm cu toate categoriile de clienți, ne-am manifestat disponibilitatea și suntem gata să sprijinim Guvernul României să migreze infrastructura curentă bazată pe Windows XP și Office 2003 la o infrastructură IT modernă”, se arată într-un comunicat al Microsoft România.
O parte dintre instituţiile de stat caută soluţii pe cont propriu.
„Avem 55 şi toate au XP. Noi avem un sistem informatic externalizat, ca atare firma cu care avem contract care va trebui să ne pună la dispoziţie toate licenţele necesare pentru buna funcţionare”, spune Daniel Don, şeful AJOFM Cluj.
Costurile pentru achiziţionarea de noi softuri nu au fost evaluate şi nu se ştie nici dacă ele pot fi instalate pe computerele vechi de 10 ani. În plus, nu este clar nici dacă programele interne, folosite acum în instituţiile de stat şi create special pentru XP, pot fi implementate pe alte softuri.
„La nivel de ANAF se face acum o analiză să vedem dacă aplicaţiile dezvoltate de noi pentru XP vor mai funcţiona şi pe alte sisteme de operare. Toate aplicaţiile au fost dezvoltate pentru XP”, afirmă Vasile Hunderea, şeful Serviciului Tehnologia Informaţiei de la Direcţia de Finanţe Cluj.
Situaţia nu este însă aceeaşi în toate instituţiile.
„Avem computere care rulează pe Windows 7. Din 2006 rulăm pe sistem integrat. Urmează ca progresiv să se migreze în sistem Oracle”, susține Delia Stanciu, de la Casa de Pensii Braşov.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a recomandat instituţiilor să facă o analiză de risc şi să găsească programe open source, adică cele pentru care nu e nevoie să plătească bani şi să întărească măsurile de securitate.