Un medic de la Spitalul de Urgențe Craiova spune că polițiștii puteau chema o ambulanță la poarta lui Gheorghe Dincă, în condițiile în care Alexandra Măceșanu, fata de 15 ani care a fost răpită săptămâna trecută, le-a spus polițiștilor că a fost bătută și violată.
Medicul Cristiana Geormăneanu, de la UPU Craiova, spune că este inadmisibil ca polițiștii să nu se gândească să facă apel și la ajutor medical în momentul în care Alexandra le-a spus la telefon că este bătută și violată, mai ales că într-un astfel de caz, echipajul ar fi putut intra în curtea lui Gheorghe Dincă fără să aibă nevoie de vreun mandat din partea procurorilor.
„În calitate de medic mi se pare inadmisibil ca acești oameni să nu se fi gândit că această fată avea nevoie de ajutorul unui medic, în condițiile în care ea a spus că este violată, bătută și sechestrată. Deci, din spusele ei, ea era agresată fizic, sexual și psihologic. Avea nevoie să fie salvată din toate punctele de vedere. Și atunci, în momentul în care soliciți ambulanța, procedura spune că, în prezența poliției, a jandarmilor, medicul sau echipajul medical pot intra să salveze viața și să-i acorde îngrijiri medicale, fără mandat. Asta ar fi scutit și timp, în favoarea copilului și cred că puteau atunci să dea peste el, să găsească fata”, a spus medicul Cristina Geormăneanu, potrivit Mediafax.
Ea a mai spus că, în acest fel, fata ar fi avut, poate, o șansă să fie găsită în viață.
„Avea o șansă! Nu pot să spun că dacă intrau, o salvau. Dar fata mai avea o șansă. Dreptul la viață și la sănătate este un drept al fiecăruia și atunci, ca să aibă acea șansă, trebuie să i-o acorzi. Ceea ce nu a făcut acest polițist! Nu că a pierdut șansa, nu i-a dat-o! Ca să-i dai o șansă trebuie să iei apelul în serios, așa cum noi luăm în serios toate apelurile care intră pe 112, toți pacienții care vin în urgență și se plâng că au o problemă medicală. Până la a spune că omul ăla minte, sau nu minte, tu trebuie să-i acorzi credit. Ei nu erau străini de procedură, pentru că, de exemplu, dacă pompierii sunt chemați la o deblocare de ușă sau la un incendiu automat întreabă dacă sunt victime, iar dacă există cea mai mică suspiciune că sunt victime, ei pleacă împreună cu echipaj medical, ambulanță, chiar elicopter daca este cazul”, a mai spus medicul.
Citiți și:
Discuția halucinantă între polițist și Alexandra: „Bine, bine, stai acolo! Nu mai ține linia ocupată”
Geormăneanu mai spune că în domeniul în care lucrează a devenit o obișnuință ca polițiștii să nu intervină, sau să intervină cu mare întârziere în cazul unor solicitări de ajutor făcute atât de echipaje medicale care se află în dificultate în timpul intervențiilor, cât și în cazul unor incidente produse în spital.
În raportul preliminar al MAI se arată că polițistul care a discutat cu Alexandra, atunci când a sunat la 112 pentru a cere ajutor, a avut „o atitudine refractară” față de situația prezentată de fată și nu a dat dovadă de implicare pentru a obține mai multe date privind locul în care este sechestrată.
În același raport se mai arată că polițistul nici nu i-a pus Alexandrei mai multe întrebări pentru a fi identificat mai ușor locul în care aceasta este sechestrată.
Mai mult, agentul nu a consiliat tânăra și nici nu i-a oferit sfaturi privind comportamentul pe care trebuie să-l aibă în situația în care se află, până la sosirea echipajelor de poliție.
Editor web: Monica Bonea