Patru pacienţi au fost ucişi şi nouă răniţi la Spitalul de psihiatrie Săpoca, de lângă Buzău, de un bolnav, într-o criză de furie. Bărbatul s-a trezit în toiul nopţii, a pus mâna pe un suport de metal pentru perfuzii şi a început să lovească fără milă în cei care dormeau liniştiţi. Situaţia începea să devină critică: angajaţii erau depăşiţi de situaţie, iar ajutorul cerut la 112 încă nu sosise. Agresorul a fost prins din întâmplare de nişte poliţişti care duceau la camera de gardă un individ violent.
Două minute. Atât i-a luat bărbatului internat la Spitalul Săpoca să facă 13 victime. La ora 3:30, în puterea nopții, s-a trezit şi a început să lovească sălbatic în colegii de salon. A fugit apoi pe hol şi a continuat atacul în camera vecină.
„La primul salon, lucrurile s-au derulat extrem de rapid. Amândouă atacurile au fost foarte rapide. În primul, pacienții nici măcar nu au reacționat. În al doilea, când s-au auzit țipete, personalul a încercat să intervină, dar în acel moment a ieșit pe geam”, a declarat Viorica Mihalașcu, directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca.
O femeie a scăpat băgându-se sub pat
Soțul unei paciente, care a scăpat teafără, a vorbit despre clipele de groază prin care a trecut femeia.
- Câte persoane erau în salon?
- Două. Nevastă-mea și o femeie. Femeia era spre ușă, nevasta spre geam. Când a intrat el, vă dați seama, la 3 noaptea, nevastă-mea s-a băgat sub pat și el a spart geamul și a ieșit pe geam, pe aici, a explicat bărbatul jurnaliștilor.
Bărbatul mai fusese internat toamna trecută la psihiatrie
Agresorul are 38 de ani şi mai fusese internat toamna trecută la psihiatrie, din cauza dependenţei de alcool. Acum, venise de bună voie să ceară ajutorul medicilor. După două nopţi de internare, însă, a devenit violent. A semănat moartea în spital şi încerca să fugă. A nimerit în braţele unor poliţişti care veniseră la Săpoca cu altă misiune şi aflaseră prin staţie de situaţia de criză.
„Evenimentul a fost sesizat în jurul orei 3.30 de cadrele medicale de la unitatea din Săpoca. Au semnalat că un bărbat a exercitat violențe asupra unor pacienți. În momentul în care dispeceratul IPJ a încercat să ia legătura cu echipajul, s-a constatat că un alt echipaj era în apropierea unității medicale și a intervenit operativ pentru prinderea agresorului, care încerca să părăsească unitatea medicală”, a explicat Amalia Călugăru, purtător de cuvânt al IPJ Buzău.
Răniții au fost transportați la București
În timp ce asistentele îl sedau pe agresor, medicii se ocupau de supravieţuitorii atacului. Rănile grave i-au făcut pe doctori să ceară transferul bolnavilor la clinici din Bucureşti, unde mai mulţi pacienţi au ajuns cu elicopterul.
În paralel au început două anchete: ale Poliţiei şi Ministerului Sănătăţii. Întrebările sunt legate de numărul de angajaţi şi modul în care au acţionat. Directoarea spitalului de psihiatrie de la Săpoca susţine că în momentul atacului, cei 104 pacienţi aveau la dispoziţie doi paznici, şapte asistenţi şi trei infirmiere.
„Față de cele două saloane, cea mai apropiată asistentă era la câțiva metri, în alt salon”, a explicat Viorica Mihalașcu, directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca.
Tratamentul aplicat pacientului, investigat
Tratamentul aplicat agresorului este și el investigat, deşi psihiatrii şi psihologii spun la unison: comportamentul celor dependenţi de alcool este extrem de imprevizibil.
Ovidiu Alexinschi psihiatru, Spitalul de Psihiatrie Socola: „Lucrurile sunt sensibil diferite. Nu toți pacienții consumatori de alcool intră în sevraj sau delirium tremens. E o formă extrem de gravă, amenințătoare și care nu se întâmplă la toți. E greu de spus că cineva care vine pe propriile pe picioare să se interneze cu probleme legate de alcool va dezvolta delirium sau psihoza alcoolică”.
Mirela Zivari – psiholog: „Nu avem cum să înțelegem noi, care ne considerăm normali, felul în care se întâmplă sinapse în mintea unui om care suferă de tulburare psihică și care în orice moment poate să aibă o iluzie, halucinație, voce care în mintea lui să-i spună să facă o faptă, să reacționeze la o comandă”.
Familia bărbatului, dar și oamenii din comuna Săgeata în care acesta locuiește sunt șocați de ce a putut face. Îl știau liniștit, în general, dar unii spun că și-ar mai fi ieșit, uneori, din fire.
Mama agresorului: Băuse două guri de bere, vomita. De la Spitalul Județean l-au trimis la Săpoca
- Da, are animale. El era cu tot. Cu el eram aici, spune mama agresorului. A venit acasă, a făcut baie și seara i-a venit rău, că vomita, a povestit ea.
- Băuse?
- Cică două guri de bere, la câmp. De la Spitalul Județean l-au trimis la Săpoca.
- A mai avut episoade de violență?
- Mai înjura, dar nu că bătea, că făcea alte probleme, spune mama.
„Am fost cu fratele și cu doi prieteni, pe la 15:00. Judeca ca un om normal. Nu era nimic ieșit din comun”, spune Ovidiu, prieten al agresorului.
„Era băiat ca lumea. Era cuminte. De când sunt eu aici, din 95, nu l-am văzut niciodată beat. N-am auzit pe stradă sau să facă scandal acasă. El se mai ocupa cu caii, se pricepea la potcovit caii. Era muncitor, dar nu știu ce s-a întâmplat cu el. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva”, spune un vecin.
„Muncea la câmp, avea cai, avea animale. Toamna mereu îl vedeam mereu cu lemne, se ducea la muncă, aducea lemne, vindea pe acolo. Am sunat de am întrebat și eu un vecin și mi-a zis că, într-adevăr, când consuma alcool, devenea violent și a mai avut conflicte cu maică-sa”, a declarat un alt vecin, Sorin Tănase.
Bărbatul ar putea scăpa de închisoare
Ministrul Sănătăţii a anunţat că va supraveghea personal, de la locul tragediei, ancheta pe care a cerut-o Corpului de Control.
Cât despre bărbatul care a făcut 13 victime la psihiatrie, are puţine şanse să ajungă la închisoare. Dacă expertiza arată că nu a avut discernământ şi că suferă de probleme psihice, legea spune că trebuie internat şi tratat, apoi lăsat să plece acasă.
Editare web: Luana Păvălucă