Film de groază, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, de lângă Buzău. Un pacient de 38 de ani, care se internase voluntar pentru alcoolism în urmă cu două zile, i-a atacat cu un suport pentru perfuzii pe bolnavii care dormeau. 13 victime a făcut până să fie oprit, printr-o întâmplare fericită: un echipaj de poliţie ducea la camera de gardă un individ violent.
Pacientul a avut un episod de psihoză. În pavilionul unde era internat se aflau 104 pacienți, aflați sub supravegherea a 13 angajați. Ce ar fi putut să-i declanșeze acest comportament și, mai ales, putea el fi prevăzut și prevenit? Sunt întrebările adresate acum psihologilor și psihiatrilor.
„Când vorbim de un pacient internat la Psihiatrie, capacitatea psihologului, a psihiatrului de a anticipa cu acuratețe potențialele comportamente violente trebuie să aibă o foarte mare notă de rezervă. Mai ales dacă pacientul nu e cunoscut din alte internări, nu ai cum să știi, dacă în primele două zile a fost o persoană liniștită”, a explicat la Digi24 psihologul Mirela Zivari.
„Nu avem cum să înțelegem felul în care se întâmplă sinapsele în mintea unui om care suferă de tulburare psihică și care în orice moment poate să aibă o iluzie, halucinație, o voce care în mintea lui să-i spună să facă o faptă, să reacționeze la o comandă”, a arătat Mirela Zivari.
În opinia psihologului, mai eficientă ar fi o prevenție prin asigurarea unui personal medical corespunzător numeric și a unor servicii de calitate. „Problema de bază ar trebui să fie nevoia de a suplini numărul de angajați, pentru că e dificil să asiguri servicii de calitate, când ai foarte puțini oameni care lucrează. (...) Nu cred că acest număr (13 angajați, câți erau prezenți în momentul atacului - n.r.) e suficient. Dacă ar fi să ne raportăm la reglementările UE, ne-am da seama că în sistemul de sănătate ajungem să tratăm oameni cu foarte puține resurse umane. E țara cu un medic la un număr enorm de pacienți. Când vorbim de spitale de psihiatrie, nevoia e dublată, triplată. Ani de zile au fost blocate posturile în spitale. În sănătate avem nevoie de specialiști. Ei există, dar trebuie angajați”, a subliniat Mirela Zivari.
La rândul său, Ovidiu Alexinschi, psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași, a explicat că în momentul în care un pacient se adresează unui spital de psihiatrie, el este evaluat de medicul de gardă și în funcție de simptomatologie și istoric, el este dirijat către secția de acuți sau către secția specializată de toxico-dependență, ceea ce nu prea există, pentru că sunt foarte puține la nivelul țării.
Nu toți pacienții alcoolici intră în sevraj sau delirium tremens
În cazul alcoolismului, medicul de gardă trebuie să vadă dacă pacientul prezintă un istoric psihiatric de abuz de substanțe și să evalueze riscul potențialului de periculozitate. În acest fel, pacientul poate fi dirijat către o secție cu regim obișnuit sau una cu regim strict supravegheat, a explicat Ovidiu Alexinschi.
Psihiatrul subliniază că pacienții psihici nu sunt mai violenți și nu sunt un pericol mult crescut față de populația generală. Pe de altă parte, există un potențial de periculozitate în cazul celor care în istoricul lor au mai prezentat episoade de agitație și cu heteroagresivitate. „Dacă ne aflăm în fața unui asemenea tip de pacient, se pot lua măsuri care pot merge in extremis până la imobilizarea pacientului. Dar asta se face gradat, în funcție de situația respectică. Am înțeles că totul s-a petrecut în câteva secunde”, a spus Ovidiu Alexinschi.
Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților, l-a întrebat pe Ovidiu Alexinschi dacă nu era cumva previzibil că pacientul va intra în sevraj. Psihiatrul spune însă că nu toți pacienții consumatori de alcool intră în sevraj sau în delirium tremens. „E o formă extrem de gravă, amenințătoare și care nu se întâmplă la toți. E greu de spus că cineva care vine pe propriile picioare să se interneze cu probleme legate de alcool va dezvolta delirium sau psihoză alcoolică. În perioada următoare se va afla ce s-a întâmplat și putem trage concluzia”, a punctat psihiatrul.
Redactor: Luana Păvălucă