Crima nu se prescrie. După decizia CCR, torționarii Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior pot fi anchetați

Data publicării:
alexandru visinescu penitenciar ramnicu 5929070-Mediafax Foto-Mediafax Foto

Alexandru Vişinescu a fost vreme de şapte ani, comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat, locul unde a fost încarcerată, torturată şi aproape exterminată elita politică a Partidului Naţional Ţărănesc. Ion Ficior a fost comandantul lagărului de la Periprava, unde, sub şefia sa de cinci ani, au pierit de foame, torturaţi sau împuşcaţi peste o sută de oameni.

La 23 de ani de la căderea regimului comunist Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a identificat 35 de comandanţi de penitenciare reponsabili pentru torturarea şi moartea a peste 100 de mii de deţinuţi în perioada 1947-1965. Numele a doi dintre ei au fost făcute publice - Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior, ambii acuzaţi de genocid. Pedeapsa maximă pentru genocid este închisoare pe viaţă.

Alexandru Vişinescu, în vârstă 88 de ani, a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sărat în perioada 1957- 1963. Din ordinul lui, deţinuţii politici au fost bătuţi, înfometaţi şi privaţi de orice asistenţă medicală. Cruzimi care, pe cei mai mulţi, i-au dus la moarte. Printre cei care au fost torturaţi din ordinul său se numără fruntaşii ţărănişti Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache, cel care şi-a găsit şi sfârşitul într-o celulă a închisorii de la Râmnic.

Valentin Cristea este ultimul deţinut politic supravieţuitor al regimului extrem de dur impus de Alexandru Vişinescu, în penitenciarul din Râmnicu Sărat. A fost condamnat la 7 ani de închisoare, în anii '50, pentru că a colaborat cu rezistenţa anticomunistă.

Dimineaţa primeau terci din făină de porumb, la prânz o fiertură de zarzavat cu câteva zgârciuri în ea, iar seara o supă uşoară fără pâine sau mămăligă. Hrana lor zilnică nu depăşea 600 de calorii.

„Deschideau celula şi erai obligat să te întorci cu faţa la perete. Nu aveai voie să stai în pat în timpul zilei. Patul era tabu. Nu aveai voie să te sui la fereastră”, povestește Valentin Cristea, fost deţinut politic.

„Ultimii 8 ani au însemnat sub comanda lui Alexandru Vișinescu exterminarea oamenilor politici”, a declarat Camelia Manuela Sava, doctorand în detenţia politică.

„El este vinovat pentru moartea lui Ion Mihalache. L-au bătut pînă la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vișinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că într-adevăr a murit acest mare opozant”, a afirmat profesorul Violeta Vâlcu.

Întrebat de ziariști dacă se simte vinovat pentru suferințele deținuților, Alexandru Vișinescu a spus că nu, deoarece „a îndeplinit o funcție”.

Torţionarul din Deltă

Tot o funcţie a îndeplinit şi Ioan Ficior, 85 de ani, fost comandant al lagarului din Periprava timp de cinci ani, responsabil de moartea a peste o suta de opozanţi ai regimului comunist. Supravieţuitorii lagărului îl descriu drept un călău nemilos.

„El nu își mai aduce aminte de noi, dar noi de el, da”, spune Octavian Joza, presedintele asociatiei fostilor detinuti politici.

„Am fost două zile la stuf şi am mâncat rădăcină de stuf, că era dulce. De foame, alţii au prins un arici şi l-au fript în stuf şi l-au mâncat. Nu aveai drept la pachet, la scrisori, era interzis. Ai mei n-au ştiut nimic, dacă sunt viu sau mort”, își amintește Ioan Tranculov, fost deținut politic.

Majoritatea celor care şi-au găsit sfârsitul aici au fost aruncaţi în gropi comune. Pe cei care supravieţuiau Maiorul Ficior îi trata ca pe sclavi.

El era un mare amator de călărie. Punea nişte deţinuţi pe burtă, le punea deasupra câte o rogojină, ca să sară cu calul peste ei”, spune Caius Mutiu, fost detinut Periprava.

Au murit că i-am bătut eu? Au murit de bătrâneţe”, se apără Ioan Ficior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri