Pentru a recupera banii, juriştii spitalului sunt nevoiţi să meargă în instanţă. În acest moment, sunt pe rol nu mai puţin de 3.300 de dosare şi în pregătire alte 1.000. Magistraţii au dat deja dreptate medicilor în multe cazuri şi i-au obligat pe bătăuşi sau pe cei care au provocat accidente rutiere să plătească spitalizarea victimelor.
Dacă în 2011, Spitalul Craiovean recupera în acest fel bani în doar 19 dosare, anul trecut numărul lor a ajuns la aproape 100. O situaţie specială este în cazul în care autorul agresiunii sau accidentului rămâne necunoscut când cheltuielile de spitalizare sunt suportate din bugetul de asigurări de stat.
Mii de lei pentru trei zile de spitalizare
Ultimul pacient care a ajuns la Spitalul Judeţean din Craiova în urma unei agresiuni a fost un tânăr de 29 de ani din Gorj. Fusese bătut crunt şi medicii l-au trimis direct la terapie intensivă. A fost operat până acum de trei ori, dar starea lui nu s-a îmbunătăţit prea mult. Numai pentru spitalizare, statul a cheltuit până acum 2.000 de lei.
„În reanimare, unde este supraveghere din 24 de ore în 24 de ore, am înţeles că undeva la 500 de lei. Numai cazarea, la care se adaugă costul medicamentelor şi al investigaţilor care este destul de mare”, a declarat Alexandru Cameniţă, medic neurochirurg.
În cazul în care pacientul este internat în altă secţie, unde nu are nevoie de supraveghere continuă, spitalizarea costă 100 de lei pe zi, de persoană. La aceşti bani se adaugă costul medicamentelor, în funcţie de diagnosticul fiecăruia. Astfel, pentru trei zile de internare, spitalul poate cheltui de la câteva sute la câteva mii de lei.
Totul este decontat de casa de Asigurări de Sănătate. Potriviti legii însă, aceste cheltuieli ar trebui să fie suportate de agresor, sau în cazul în care cei doi s-au împăcat iar victima şi-a retras plângerea, chiar cel spitalizat trebuie să plătească totul.
Pentru că nu ajung însă la nicio înţelegere, reprezentaţii spitalului îi dau în judecată pe pacienţi.
„În momentul de faţă există pe rol peste 3.300 de dosare şi suma pe care spitalul o are de recuperat se ridică la peste 4,7 milioane de lei”, a afirmat Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean.
„După recuperarea cheltuielilor efective de la agresor, furnizorul de servicii medicale restituie Casei de Asigurări de Sănătate sumele decontate pentru cazurile respective”, a explicat Daniela Gheorghe - purtător de cuvânt CAS DOLJ.
În ultimii doi ani, magistraţii au dat câştig de cauză spitalului din Craiova în peste 150 de dosare.