"Nu vreau să deschid o cutie a Pandorei, dar trebuie să lăsăm administraţia publică să ia decizii de business. Nu trebuie să facem confuzia între decizii proaste de business şi fapte ilegale", a afirmat Borc, citat de News.ro.
Potrivit vicepremierului, alegătorii sunt cei care trebuie să decidă dacă o decizie de politică economică este bună sau nu.
"Dacă se iau decizii proaste de businees, oamenii vor observa şi poate le vor sancţiona la alegeri", a spus Borc.
Vicepremierul a făcut o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în mediul privat, unde greşelile de management, deşi pot avea consecinţe catastrofale asupra companiilor, nu se traduc în acţiuni penale.
'Nokia, de exemplu, a luat nişte decizii proaste de business. Cine are telefon Nokia în sală acum? Dacă puneam întrebarea asta acum 15 ani, altul era răspunsul", a menţionat vicepremierul responsabil de domeniile economice în cadrul guvernului.
În schimb, oficialul a cerut aplicarea în sectorul public a unei practici din sectorul privat, aceea a schimbării periodice din funcţie a persoanelor care ocupă poziţii sensibile.
"Nu am văzut angajat din serviciile publice care să-şi schimbe jobul o dată la trei ani. În multinaţionale, în departamentele de achiziţii, se fac de regulă schimbări o dată la trei ani pentru că se creează relaţii personale între cumpărător şi vânzător", a argumentat Borc.
Vicepremierul a pledat pentru stabilirea unor principii clare şi a unor instrumente de control în procesul de achiziţii puiblice, care trebuie să fie transparent.
"E o practică de a rula oamenii din vânzări, de a rupe posibilele relaţii personale care se creează între cumpăratori şi vânzători. Nu zic că este ceva ilegal, dar se creează o conexiune personală, decizia de achiziţie poate să nu se ma ia pe criterii strict raţionale", a mai spus Borc.