Un copil de 4 ani din Piteşti se află în stare extrem de gravă după ce a fost dus de părinţi la stomatolog. Anestezistul i-a făcut băiețelului anestezie generală, iar copilul a intrat în stop cardio-respirator. Băiețelul a fost resuscitat şi transferat la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi de acolo în capitală, la Spitalul Grigore Alexandrescu. În acest moment, se fac mai multe anchete, pentru a se stabili ce s-a întâmplat.
Dragoș Stanciu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, a explicat la Digi24 că deși nu este o practică uzuală să se facă anestezie generală în cabinetul medicului stomatolog, în anumite cazuei, ea se folosește.
Înaintea intervenției, părinții au semnat un act prin care și-au dat acordul pentru tot ce presupune procedura medicală.
„Acestă procedură de anestezie generală sau de sedare nu este o procedură uzuală în cabinetul stomatolog, însă se practică copiilor care nu pot fi stăpâniți pentru a se lucra cu anestezie locală.
Orice manevră medicală are un anumit grad de risc. Nu este o procedură interzisă.
Stopul cardio-respirator poate interveni în cursul unei anestezii generale.
Părintele dacă ar avea o vină, să spunem ipotetic, ar avea o vină morală, dar nu neapărat o vină exclusivă. În principiu, riscurile unei intervenții medicale care pot să fie mici, mari, se asumă de întreaga echipă, inclusiv de către pacienți, iar în cazul unui copil, de aparținătorii legali, adică de părinți”, a explicat Dragoș Stanciu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi.
Colegiului Medicilor Stomatologi s-a autosesizat și urmează audierile cu medicii și cu părinții pentru a afla ce s-a întâmplat exact în cabinetul medicului stomatolog.
Sancțiunile în acest caz pot merge de la mustrare până la întreruperea dreptului de practică.
Editor web: C.T.