Inundaţiile din vara anului 2014 au distrus carierele de cărbune din Serbia şi vecinii noştri au fost nevoiţi să apeleze la importuri. Primul contact a fost cu cel mai mare producător din România, Complexul Energetic Oltenia. Reprezentanţii companiei anunţau că participă la licitaţie, apoi se răzgândeau, pe motiv că nu pot asigura transportul. Au încheiat, însă, un contract cu o firmă de apartament din Constanţa, care a intermediat vânzarea cărbunelui în Serbia.
„Deci este o operaţiune pe care nu o puteam face, indiferent ce s-ar spune. Este o firmă care practic a integrat transportul în unul din cele trei porturi, închirierea porturilor, crearea unor depozite acolo”, spune Laurenţiu Ciurel, manager al Complexului Energetic Oltenia.
Pe 19 noiembrie, firma de apartament din Constanţa, care face parte dintr-un consorţiu în care se află două firme sârbeşti, a câştigat contractul cu Ministerul sârb al Energiei. Preţul de achiziţie: aproape 36 de euro pe tonă. Aproape de trei ori mai mare decât cel cu care este vândut.
Societatea deținută de un turc și un român a fost înființată cu doar câteva săptămâni înaintea licitației pentru vânzarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia.
Dacă încheia direct contractul cu Serbia, Complexul Energetic Oltenia câştiga peste 43 de milioane de euro. Acum, încasează doar o treime din sumă. Managerul minelor acuză Consiliul care îi controlează activitatea că a avut un interes ascuns.
„Consiliul mi-a sugerat prin preşedinte să dau drumul la contract”, susține Laurenţiu Ciurel.
Ministrul Energiei a anunţat astăzi că a cerut controale serioase.
„În momentul în care vom avea finalizate aceste anchete, vom lua și măsuri”, declară Andrei Gerea, ministrul Energiei.
Afacerea păguboasă încheiată de Complexul Energetic Oltenia a fost criticată de presa din Serbia, care scrie că ar fi vorba despre afaceri necurate.
„Grupul Virom al lui Dejan Oketica, care în 2008 a fost condamnat ca membru al "Mafiei Petrolului", este principalul câştigător al importurilor. Subcontractanţi sunt Dragan Curcic, şeful mafiei vămilor, recent eliberat din închisoare, şi omul de afaceri Zvonk Veselinovic”, scrie www.vesti.rs.
Conform ultimului bilanţ făcut public la jumătatea anului trecut, Complexul Energetic Oltenia înregistra 200 de milioane de lei pierdere pentru că vindea cărbune sub preţul de producţie.