Metoda folosită în toate ţările europene de peste 15 ani, va fi aplicată abia acum în România. Probe din substanţele dezinfectante folosite în spitale vor fi prelevate de inspectorii sanitari din depozitele producătorilor.
„Autoclavul de sterile, unde doar mediile se sterilizează. Nu avem voie şi nu facem în altă parte prepararea mediilor de cultură. ”
Este doar unul dintre aparatele în care vor fi testate biocidele. Practic va fi verificată eficienţa substanţei, pe diferite medii de cultură din laborator, şi nu din spitale.
Mariana Iosif, biolog principal, DSP Ialomiţa: „În urma unor calcule, se dovedeşte dacă este sau nu este eficient, în funcţie de nişte calcule logaritmice.”
Testele realizate pe probe din spitalele din Ialomiţa nu au arătat că produsele de la Hexi Pharma ar avea probleme. Medicii de la DSP lansează o nouă teorie cu privire la calitatea substanţelor.
Georgeta Dobre, medic şef laborator, DSP Ialomiţa: „Este o metodă prin care am constatat că nu au fost probleme cu aceste dezinfectante. Substanţele dezinfectante sunt livrate pe loturi. Poate că în zona noastră nu s-au folosit acele tipuri de substanţe care au avut probleme în ceea ce priveşte concentraţia lor. ”
Probele de pe suprafeţe sau tegumente, acolo unde au fost folosite produse Hexi, au fost luate din spitale de medici, sub supravegherea inspectorilor sanitari.
„Se delimitează o suprafaţă de 100 cm pătraţi şi, cu ajutorul acelui tampon, iarăşi steril, se şterge în toate direcţiile, apoi acel tampon se introduce în tubul respectiv. ”
Controalele însă au fost anunţate. Iar probele au fost prelevate de medici de altă specialitate, deoarece în Ialomiţa lipsesc cu desăvârşire epidemiologii.
Maria Rohnean, reporter Digi24: „În judeţul Ialomiţa nu există nici măcar un medic epidemiolog angajat într-o unitate sanitară. Mai mult decât atât, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia, Compartimentul de prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale este format din managerul unităţii şi câţiva asistenţi de igienă.”
Dan Noel, directorul DSP Ialomiţa: „Sunt raportate infecţii nosocomiale mai puţin decât media pe ţară, ceea ce cred că nu este normal. (...) Una, două pe lună, la fiecare spital.”
In condiţiile în care media lunară europeană a infecţiilor nosocomiale este de 7%.