Cele 2.600 de hectare de teren din Giurgiu aparţineau Institutului de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigații şi Drenaje Băneasa. Ministerul Agriculturii - prin Agenţia Domeniilor Statului - a decis în 2013 ca suprafaţa să fie dată în arendă.
Pentru terenurile Institutului de Cercetare, Agenția Domeniilor Statului a primit mai multe oferte, însă ultima depusă a fost declarată câștigatoare. Statul roman a considerat că oferta lui Dan Voiculescu era cea mai bună, chiar dacă el avea datorii pentru că folosise terenurile și în trecut.
Pe 9 aprilie 2013, cu o lună înainte ca reprezentanţii lui Dan Voiculescu să depună oferta, alte două firme au depus scrisori de intenţie, însă patronii lor spun că nu au fost chemaţi la negocieri. Afacerea a fost încheiată cu SC Agro Seed Muntenia SRL, firmă controlată de GRIVCO SRL, care îi aparţine omului de afaceri, cu toate că Agenţia Domeniilor Statului era în litigiu cu respectiva societate.
GRIVCO SRL încheiase şi în 2001 un contract pe zece ani, tot cu ADS, pentru arendarea aceloraşi terenuri, dar pentru ultimul an de de contract nu plătise taxele aferente în valoare de 250.000 de euro. Administraţia Domeniilor Statului a dat în judecată Grivco. Firma lui Dan Voiculescu a deschis şi ea un proces împotriva ADS şi nici până în ziua de astăzi judecătorii nu au luat o decizie în acest caz.
„Prima dată a fost cedat cu o rentă foarte mică plătită, apoi chiar a doua concesiune este făcută în opinia mea, tot la un nivel foarte scăzut şi cu elemente de nelegalitate, de netransparenţă. A fost o licitaţie restrânsă, în opinia mea o greşeală capitală. Eu am semnale că au fost şi alţi fermieri care au avut probleme şi care au fost marginalizaţi de a participa şi la prima şi la a doua licitaţie”, declară Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.
Faptul că Dan Voiculescu exploatează terenurile Institutului e un fapt ştiut la primăria din localitate.
„Voiculescu... eu spun Voiculescu, dar nu ştiu dacă el e în spatele firmelor, fostul Grivco sau cine este, sunt 637 de kilograme de grâu la hectar care se predau ADS-ului. Avem o relaţie bună cu ei şi se plătesc impozitele la timp. Când sunt încurcat cu banii la primărie, îi sun să îmi trimită banii. 45 de lei pe hectar arabil”, spune Gheorghe Dorobanţu, primarul comunei Băneasa.
Institutul de cercetare mai există doar cu numele. Dacă în anul 1990 avea 1.000 de angajaţi, acum mai sunt doar trei: un paznic, o contabilă şi un director. Ultimii doi sunt greu de găsit la sediul instituţiei.
paznic: Deci (n.r. directoare) nu e, e plecată la Giurgiu.
reporter: La Giurgiu, unde?
paznic: Pot eu să întreb şeful unde se duce?
reporter: Nu mai e nimeni aici?
paznic: Doar dânsa.
reporter: Păi dumneavoastră şi dânsa în tot institutul? Trei angajaţi?
paznic: Păi nu mai suntem mulţi.
Terenurile institutului sunt considerate a fi printre cele mai bune din ţară. Apa dă valoare terenului din Giurgiu. Apa din Dunăre, prin intermerdiul unor conduce subterane, irigă cele 6.000 de hectare de teren. Astfel rezultă producţii record.
Premierul a cerut un raport de la ADS, după informaţiile apărute în presă.
„Eu pot să verific dacă a fost legal. Pe baza datelor puse la dispoziţie - a fost legal. Dacă e ceva dincolo de asta, sunt convins ca justiția, parchetul ne vor spune”, declară Victor Ponta.
Contractul de arendare a celor 2.600 de hectare de teren ale Institutului nu prevede o durată de timp, putând fi prelungit în fiecare an.