„După 1990, e prima dată după vreo 250-300 de ani când România începe să se simtă un pic confortabil geopolitic. Distanța de vreo 400-500 de kilometri de Rusia e un prim element geopolitic care îți permite să te simți mai confortabil și să poți dezvolta relații mai normale cu un vecin ca Rusia. Abia acum se creau premizele naturale, să le zicem, pentru o relație mai firească cu Rusia”, a explicat Constantin Degeratu contextul anexării Crimeei, din punctul de vedere al României.
„Odata ocupată Crimeea, anexată, cum vrem să spunem (...) de acum nu mai sunt 500 de kilometri.
Acum rachetele pot să vină la Sevastopol. Dintr-o dată intrăm în raza de acțiune a armamentului tactic rusesc. Un al doilea lucru important: nu știu cum se va defini granița maritimă, politică și economică între Rusia și Ucraina pe linia dintre Insula Șerpilor și Sevastopol”, a mai spus el.
Constantin Degeratu a explicat că, în funcție de felul în care Rusia va stabili care sunt apele teritoriale și zona economică ale Crimeei și s-ar putea ca zona economică de 200 de mile să ajungă până la granița economică concretă a României, iar Ucraina nu ar mai avea ieșire.
„Din punctul de vedere al liniei unde am câștigat noi (diferendul cu Ucraina privind delimitarea platoului continental din Marea Neagră - n.r.), de aici sunt mai puțin de 200 de kilometri unde interesele noastre s-ar suprapune cu cele ale Rusiei. Ucraina ar fi din această perspectivă închisă, chiar dacă teritritorial rămâne așa cum e la ora actuală. Deci devenim vecini economici clari cu Rusia în această zonă de conflict cu Ucraina”, a explicat el.
„Nu e bine deloc, pentru că, din punct de vedere militar, de regiunea militara Crimeea, Odessa, a depins și Insula Șerpilor. Nu știu dacă nu se va găsi vreun politician rus care să reclame Insula Șerpilor în acest context. Pentru că a fost a Uniunii Sovietice, Ucraina s-ar putea să piardă un conflict cu Rusia pe această temă. Și intrăm deja într-o situație militară dificilă. Imaginați-vă un avanpost al flotei ruse în Insula Șerpilor”, a mai spus Constantin Degeratu.
„Am încercat să gândesc cum gândesc cei care lucrează pe hărțile rusești de la Moscova. Pot să îmi imaginez că există undeva un general sau un amiral rus care la ora actuala are planul de acțiune pentru ocuparea prin surprindere a Insulei Șerpilor și are și cele 6-7 exerciții de debarcare gata făcute. Pentru că ce s-a întâmplat în Crimeea e vizibil că e un plan bine lucrat la detaliu în ultimii cinci ani”, a mai arătat el.