Graţie lui, oraşul din inima Ardealului devine Capitala Culturală Europeană în 2007. Străinii încep să treacă pe hartă Sibiu, ca destinaţie de vacanţă, iar mulţi oameni de afaceri investesc acolo. Şi nu în ultimul rând, anul acesta, Festivalul a reuşit să aducă un milion de euro profit şi peste 600.000 de spectatori.
Constantin Chiriac a jucat în peste 20 de filme, în aproape 50 de spectacole şi a susținut recitaluri în cel puţin 50 de țări din lumea întreagă. Are trei diplome în management cultural de la insituţii şi universităţi de prestigiu din Occident. A învaţat că teatrul poate supravieţui numai printr-o promovare făcută ca la cartess.
Aşa s-a născut în 1994 Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. A fost o idee îndrăzneaţă, aceea de a aduce pe o scenă românească actori străini, într-o ţară abia scăpată de comunism.
,A fost o nebunie! O asumare pe care am facut-o atunci cu câțiva nebuni frumoși. A crescut în proiecție geometrică”, afirmă Constantin Chiriac, managerul Teatrului Naţional ,,Radu Stanca”, din Sibiu.
Festivalul porneşte cu paşi mici şi siguri şi junge în vârful ierarhiei celor mai importante evenimente de acest fel din Europa. Odată cu el creşte şi imaginea Sibiului, care în 2007 devine Capitala Culturală a Europei şi este vizitat de peste un milion de turişti. Acum, Festivalul Internaţional de Teatru a devenit un brand şi o afacere profitabilă în egală măsură.
„El este lider pentru societate, lider pentru artişti şi lider pentru solidaritatea internaţională. Este foarte important", spune Shuji Kogi, un colaborator al Festivalului.
,,El este, în această clipă, cotat al treilea din lume ca importanță, ca mărime. Este singurul festival din Romania și printre foarte puținele din lume care produce din punct de vedere economic”, precizează Constantin Chiriac.
Dincolo de rolul lui de părinte al Festivalului Internaţional de Teatru, la cei 56 de ani ai săi, Constantin Chiriac se împarte între scenă şi biroul lui de manager al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, pe care îl conduce de aproape 14 ani. Asistă la repetiţiile tinerii actori, le dă sfaturi, şi îşi uimeşte colegii.
„Are o putere de muncă fantastică. La un moment dat, mă gândeam că, probabil, s-a clonat în mai mulți și își trimite clonele pe aici”, spune actrița Ofelia Popii.
Omul Constantin Chiriac este un exemplu pentru ce poate face un român pentru ţara lui.
,,Dacă România ar fi într-o situație foarte gravă. Să ne imaginăm harta României toată udă. Ce facem ca să scoatem la liman această țară?. O luăm de Sibiu și o ridicăm și, în mod cert, vom reuși să salvăm această țara!", este convins managerul Constantin Chiriac.