Mara şi partenerul ei au făcut cunoştinţă acum două săptămâni, când plutonierul a adus-o de la Centrul Canin de la Sibiu. Ca orice fată, Mara a fost timidă la prima întâlnire. Dar s-a arătat dornică să lucreze cu noul ei amic.
„Nu era obişnuită cu oameni şi alţi căţei. Încă de a doua zi a fost prima căţeluşă care a venit la chemare şi ceilalţi au rămas uimiţi”, spune Iulian Ciobanu, plutonier la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa.
Pentru a-şi îndeplini cu succes misiunea, Mara va avea un regim strict. Şase ore de dresaj zilnic în pădure, pe câmp şi în diverse clădiri. Va învăţa să răspundă la comenzi, să adulmece şi să identifice rapid obiecte sau persoane.
Specializarea pentru care va fi antrenată Mara este aceea de a depista victimele aflate sub dărâmături. Tocmai de aceea, în perioada de trei luni cât va sta la Sibiu va fi atrenată să depisteze firele de păr uman după mirosul specific.
După aceste cursuri, vor urma şi examenele. Tot la Sibiu, timp de trei luni, Mara trebuie să demonstreze că este un ofiţer pregătit de misiune.
„Va susţine nişte teste iar dacă le va promova va intra direct în operativ, adică o vom folosi la toate intervenţiile unde este nevoie de salvare şi căutare de persoane”, precizează Paula Anghel, purtător de cuvânt al ISU Constanţa.