Consiliere psihologică gratuită pentru copiii cu părinți în străinătate

Data publicării:
victor

Pentru Timea, o fetiţă de 7 ani, bunica este şi mamă şi tată de când părinţii au plecat la muncă în străinătate, în urmă cu aproape de patru ani.

Crescută cu drag de bunică, copila suferă totuşi mai ales când îşi vede colegii împreună cu părinţii ei. În astfel de momente se întristează şi nu mai vorbeşte cu nimeni. Când a văzut că nici ea nu o mai poate scoate din această stare, bunica a cerut ajutor specializat.

„Acum am fost la psiholoagă, la Spitalul de Copii, să vedem, nu are nimic; dar, totuşi, de undeva provine suferinţa asta”, spune Ileana Lucaci, bunica unui copil.

„Separarea copilului de părinţi duce la generarea sentimentului de abandon. Se simte lipsa persoanei principale, figurii principale de ataşament şi, în primul rând, lipsa mamei”, afirmă dr. Anca Frăţilă, medic specialist în psihiatrie pediatrică.

La doar trei ani, Victor experimentează si el viaţa fără părinţi în preajmă, după ce aceştia au plecat la muncă în străinătate. Cei doi încearcă să vină lunar acasă, dar pentru copil nu pare suficient.

Este de o importanţă majoră, că a duce un copil la un cabinet psihologic nu înseamnă a fi deplasat acel copil, nu este o ruşine deloc”, spune Elisabeta Szabo, mama lui Victor.

Oficial, în Bihor sunt peste 1.000 de copii lăsaţi în grija rudelor de către părinţii care au plecat la muncă peste hotare. În ajutorul lor a venit acum Administraţia Socială Comunitară Oradea, care a încheiat un protocol cu un cabinet privat de psihiatrie pediatrică.

Medicul coordonator şi echipa sa vor ajuta, pe bază de voluntariat, orice copil are nevoie de consiliere psihologică. Pentru a beneficia de un astfel de consult, rudele trebuie să se adreseze psihologului şcolar, care îl va ghida mai departe.

„Vor prelua copilaşii, îi monitorizează împreună cu asistentul social şi derulează această analiză psihologică şi efectiv consiliere psihologică. Să reuşim să îl aducem pe copil pe linia de plutire”, spune Arina Moş, directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea.

În municipiul Oradea sunt doar 34 psihologi şcolari, care ar trebui să ofere consiliere pentru aproximativ 40.000 de elevi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Donald Trump, schimbare radicală de look. A renunțat la bretonul lui celebru. Cum arată acum
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Ce se întâmplă cu trupa Vunk după moartea lui Nicu Sârghea. Cornel Ilie: ”Trebuie să ne bucurăm de viață de...
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Lovitura care dovedește că serviciile secrete ucrainene sunt mai bune decât ale lui Putin
Newsweek
Unde „a fugit" Ministrul Muncii în ziua când pensiile au fost înghețate? Ce se întâmplă cu indexarea
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Val de reacții după ce Ryan Reynolds a susținut că el și soția sa au făcut parte din „clasa muncitoare”: „Nu...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...