Aparatul a fost montat în faţa unui fost hotel din staţiune, care a fost declasificat şi transformat într-un complex cu apartamente de închiriat. Supăraţi că îşi pierd clienţii, hotelierii şi-au reclamat vecinul la Garda de Mediu şi la Protecţia Consumatorului.
Prima reclamaţie făcută de unul dintre cei trei hoteliri care se află în vecinătatea complexului cu apartamente a ajuns la Protecţia Consumatorului. Inspectorii de acolo l-au anunţat, însă, că nu ţine de ei să măsoare nivelul zgomotului produs de generatorul de curent şi l-au îndrumat pe patron către Garda de Mediu. Este singura instituţie care poate da sancţiuni într-un astfel de caz.
În urma sesizărilor, administratorul complexului de apartamente a fost somat să remedieze problema cât mai repede. În caz contrar, poate fi amendat cu 60.000 de lei, sancţiunea maximă.
Comisarii de la Garda de Mediu spun că orice hotel trebuie să aibă un generator în cazul unor pene de curent. Hotelierii sunt obligaţi, însă, să izoleze generatoarele şi să le ferească de ochii turiştilor.
Zgomotul generatorului se aude de la 50 de metri distanţă. În jurul lui sunt trei hoteluri, iar turiştii spun că nu se mai pot odihni. Utilajul vechi de 30 de ani a fost montat în urmă cu o săptămână de administratorul unui fost hotel, transformat în complex de apartamente. Patronul susţine că a fost nevoit să aducă generatorul pentru că ar fi fost debranşat ilegal de furnizorul de energie electrică.
„Proprietarul, eu, nu am nicio datorie şi din cauza asta se doreşte de alţii ca eu să nu fac nicio afacere, asta este ideea. Dar eu continui afacerea, chiar dacă pun generator”, a afirmat George Bosânceanu, proprietarul complexului de cazare.
În schimb, reprezentanţii furnizorului de energie electrică spun că unitatea de cazare a fost debranşată la finalul lunii iulie pentru că era racordată ilegal la curent. „S-a constatat existenţa unui branşament ilegal, care asigura alimentarea la reţeaua electrică a Hotelului Histria din staţiunea Mamaia, fiind realizate atât demersurile de deconectare, cât şi cele legale aferente faptei de sustragere de energie", se arată în răspunsul companiei furnizoare de energie, Enel Dobrogea.
Între timp, vuietul provocat de generatorul de curent i-a asurzit pe turiştii cazaţi în cele trei hoteluri vecine.
Hotelierii din zonă au chemat Garada de Mediu, iar măsurătorile ofiţerilor au arătat că zgomotul este peste limita admisă.
Nivelul maxim admis, în camera de hotel, este de 35 de decibeli. Nivelul măsurat în camera de hotel ajunge şi la 48 de decibeli, deci mult peste limita admisă.
„Dacă operatorii economici nu iau măsuri de izolare a surselor de poluare fonică, pot ajunge să fie sancţionaţi contravenţional cu amenzi de până la 60.000 de lei”, spune Marian Râşnoveanu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Constanţa.
Complexul hotelier nu este pentru prima dată în centrul unui scandal. În urmă cu trei ani şi jumătate, clădirea a fost demolată parţial pentru că patronul nu a avut autorizaţie de construcţie pentru extinderea complexului. În plus, hotelul a fost atunci declasificat de Autoritatea Naţională pentru Turism. În urmă cu trei ani, acelaşi patron a avut probleme cu legea. El a fost anchetat şi arestat preventiv într-un dosar de proxenetism şi trafic de minori. Instanţa a hotărât, însă, să-l cerceteze în stare de libertate.