În Capitală, de exemplu, sunt disponibile 31.000 de locuri, dar preşcolarii de trei ani sunt în jur de 40.000. Astfel că părinţii sunt nevoiţi să ia în calcul şi varianta unei grădiniţe particulare, cu toate că unii dintre ei nu şi-o permit.
230 de grădinițe cu peste 7.000 de locuri sunt disponibile în Timiş, pentru bobocii care vor începe cursurile în septembrie. Prea puţine, spun directorii care vor să ceară suplimentarea numărului de clase pentru grupa mică.
La Braşov, părinţii au venit de dimineaţă în faţa grădiniţelor ca să fie siguri că mai găsesc un loc.
Nici în Capitală situaţia nu este uşoară. În sectorul 6, toate grădiniţele de stat au primit cereri de înscriere mai multe decât numărul de grupe. „S-a hotărât suplimentarea cu 5 locuri la fiecare clasă, asta înseamnă un număr de 50 de locuri”, spune Elena Fulga, directorul Grădiniţei 111.
„Ar trebui să mărim numărul de copii la grupă şi am ajuns undeva la 25, având în momentul de faţă, totuşi, doar 37 de locuri libere”, spune și Ilie Alina, directorul Grădiniţei "Colţ de Rai".
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar recunosc că această problemă nu are rezolvare de moment.
„Dacă în următorii cinci ani vor fi construite aprovimativ 50 de grădiniţe, în linii generale, problema locurilor în grădniţe va fi rezolvată, o grădiniţă având în medie 150 de copii”, afirmă Marian Banu, inspector şcolar general adjunct .
Multe familii au optat pentru grădiniţele private. „Mai mult de 90 la suta sunt ocupate deja. Locurile la noi se ocupă în mare parte până în aprilie-mai”, afirmă Roxana Balaban, directorul unei grădiniţe private.
Perioada de înscriere a copiilor la grădiniţe se încheie pe 21 iunie.