Comisia Roșia Montană, locul marilor dezvăluiri rămase fără urmări?
"Găsesc că această afacere e o escrocherie care mie mi se pare că s-a împiedicat undeva şi nu pot să agreez să accept că se poate acoperi aşa ceva. Dosarul a fost identificat, are nr. 11/P/2003, priveşte pe maiorul MApN Tănase Nicolae, şi care a fost la mine în cercetare pentru infracţiuni la siguranţa naţională. Sesizarea mi-a fost făcută de SRI. Am văzut un fragment din expunerea domnului Maior la Comisia pentru SRI şi am văzut că Serviciul a dat vreo 500 de rapoarte, informări şi că n-a sesizat niciodată Parchetul... Nu, domnilor. Este dosar care se poate verifica. Dosarul a venit numai în urma unei sesizări SRI. Respectivul era maior în cazul Direcţiei Topografice a MAPN şi vânduse materiale dobândite prin activitatea sa profesională Roşiei Montană, companiei private, Gabriel Resources. Am început cercetările, era în 2003. Am văzut documente, actele care au constituit începutul afacerii, o parte din dezvoltarea afacerii, parte substanţială, fără încheierea afacerii", spune Gheorghe Oancea.
Fostul procuror militar a mărturisit că lucrurile au început să i se pară suspecte în momentul în care a primit o notificare în care era înștiințat că documentele pe care credea că maiorul le-ar fi vândut au fost declasificate.
"Am primit după câteva luni de cercetare un document emanat de la MApN prin care eram notificat că faptele pentru care era cercetat ofiţerul nu mai subzistau întrucât documentele secrete presupuse a fi vândute au fost declasificate. A trebuit să mă conformez unei probe de asemenea natură, am dat soluţie de NUP pentru ofiţerul în discuţie, dar pentru că aveam şi documente care priveau nişte fapte care indicau o escrocherie care viza aurul de la Roşia Montană. Mi s-au părut lucrurile extrem de suspecte. Documentele din dosar mi s-au părut extrem de suspecte", adaugă Oancea.
Acesta a mai afirmat că, în acea perioadă, s-au recoltat 80 de tone de minereu, care au fost expediate în Australia, pentru examinarea conţinutului de metale preţioase a solului.
"Acest dosar s-a format ca urmare a sesizării SRI. Tot eu, la vremea aceea, am avut nevoie de nişte date esenţiale, respectiv stabilirea locaţiilor de unde s-au recoltat cca 80 de tone de minereu, reprezentând 8 containere care au fost expediate în Australia, pentru examinarea conţinutului de metale preţioase a solului. Toată afacerea a început cu un protocol de cooperare încheiat între Gabriel Resources şi Regia Cuprului şi Aurului Deva, care avea ca obiect o asociere între partenerul străin şi această regie şi care avea ca obiect reexploatarea haldelor de steril prin mijloace tehnologice de ultimă generaţie", a explicat Oancea
Fostul director al ANRM: R. Berceanu a decis transferul licenţei de explorare pentru Roşia Montană
Dezvăluiri şi acuzaţii grave la adresa lui Radu Berceanu, în comisia Roşia Montană. Fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale susţine că Radu Berceanu ar fi decis, în perioada în care era ministru al Industriilor, transferul licenţei de explorare pentru perimetrul de la Roşia Montană printr-o simplă scrisoare al cărei orginal s-a pierdut.
Mihail Ianăş, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, susţine că transferul licenţei de explorare de la MINVEST către compania canadiană Gabriel Resources s-a făcut la solicitarea Ministerului Industriilor.
Darius Vâlcov: Deci domnul Radu Berceanu v-a cerut să transferaţi licența de la MINVEST la Gabriel Resources.
Mihail Ianăş: Da, da.
Darius Vâlcov: În scris.
Mihail Ianăş: Da, și în scris este cu ștampilă.
Darius Vâlcov: Şi scris şi verbal?
Mihail Ianăş: Sigur că da.
Mai mult, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale susţine că originalul acestei scrisori s-a pierdut.
„Am văzut ce afirmaţii năucitoare a făcut Mihail Ianas. În momentul în care spui ca fost preşedinte al ANRM că s-a plecat pe o asociere ilegală cerută de ministrul de resort, dacă ne facem că nu vedem şi nu auzim, cu toţii avem o problemă”, a afirmat Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei parlamentare Roşia Montană.
La solicitarea Digi24, Radu Berceanu a refuzat să comenteze afirmaţiile fostului director al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Fostul şef al Agenţiei a furnizat comisiei şi o informaţie în premieră. Gabriel Resources a încercat să trimită la un laborator din Australia un tren cu probe de minereu pe care l-a extras din zonă.
„Am fost anunţat de SRI de acest lucru şi prin ei, împreună cu Poliţia Română, am oprit de fapt acel tren care avea problema respectivă şi s-a făcut un control”, a mai spus Mihail Ianăş, fost director ANRM.
În virtutea noilor informaţii, Darius Vâlcov a anunţat că vor fi sesizate instituţiile statului.
Prețul aurului de la Roșia Montană
Fostul ministru al Reformei, economistul Ilie Şerbănescu susţine că statul român iese în pierdere de pe urma exploatării de la Roşia Montană. El a fost audiat astăzi de Comisia Parlamentară. Susţinătorii proiectului spun că banii din redevenţă pot fi investiţi în spitale sau în cercetare.
Folosirea cianurilor în extragerea aurului este principalul argument al organizaţiilor de mediu împotriva proiectului de la Roşia Montană.
„Pentru o uncie de aur rezultă 77 de tone de deşeuri. Cred că nu este aşa de stringent să mai aşteptăm câţiva ani până când o metodă alternativă să fie pusă la punct”, este de părere Liviu Mihaiu - preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Dunărea si Delta.
„Nu putem să stăm cu resurse nefolosite pentru că nu ştiu ce nu am inventat la ora actuală. N-o să se dizolve aurul niciodată în lapte de capră, o să se dizolve întodeauna în acizi şi leşii”, a afirmat Adrian Izvoranu, directorul general al Confederaţiei Patronale din Industrie.
Câştigul economic al statului de pe urma exploatării a adus, de asemenea, argumente pro şi contra în faţa comisiei parlamentare.
„Cine iese în dezavantaj? Cei pe care i-a blagoslovit Dumnezeu cu nişte resurse. Mai bine le laşi în pământ, pentru că nu te alegi decât cu mărunţiş”, a susținut Ilie Serbănescu – economist.
„Cu banii care provin din redevenţă şi din participaţiune. Să finanțăm o platformă de cercetare avansată. Poate fi folosită investiția pentru construirea de 8 spitale univesitare”, a mai spus Adrian Izvoranu.
Comisia specială Roşia Montană va întocmi până pe 20 octombrie un raport cu toate observaţiile reieşite din audieri.
L.Kovesi: Nu sunt dosare pentru Roşia Montană
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi sustine că în prezent nu exista niciun dosar in instante care sa vizeze proiectul Rosia Montana.
„Au fost dosare în lucru care au vizat activităţi legate de Roşia Montană, au fost unele închise anii trecuţi. Pot să vă spun că, în acest moment, nu avem dosare penale cu urmărirea penală începută. Nu a fost nimeni învinuit pentru diverse fapte penale”, a declarat Laura Codruta Kovesi, procuror sef DNA.
Subiectul Roșia Montană a fost discutat de invitații emisiunii „Jurnalul de seară”: Mihai Voicu, deputat PNL, Ecaterina Andronescu, senator PSD, Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt al PDL și Valeriu Turcan, consultant politic.
Urmăriți declarațiile acestora în materialul video de mai jos.
- Etichete:
- rosia montana
- jurnal de seara
- ministerul apararii
- codruta kovesi
- radu berceanu
- secrete
- gabriel resources
- gheorghe oancea
- procuror militar
- maior
- mihail ianas
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News