Comisarii vor să reducă evaziunea și frauda fiscală provocate de companiile evazioniste. Potrivit CE, zeci sau sute de miliarde de euro se pierd anual în Uniune prin mutarea banilor dintr-o ţară în alta.
Autorităţile de la Bruxelles vor ca statele membre să elimine din legislaţie anumite pasaje care sunt interpretate de companii în scopul de a evita plata impozitelor la un nivel just. Pentru a se asigura că planul de acțiune este aplicat, Comisia va înființa instrumente de monitorizare a contribuabililor de la nivelul Uniunii.
Primul pas presupune ca statele comunitare să introducă o clauză „anti-abuz” în legislația națională care să permită organelor de control să ignore orice înțelegere sau aranjament al companiei cu alte state menit să ajute mai degrabă la ocolirea unor impozite și taxe decât să aducă beneficii comerciale.
Al doilea pas presupune ca statele comunitare să insereze o clauză care reglementează dubla impozitare, prin care să specifice că un stat poate fi scutit de la plata taxelor și a impozitelor doar dacă acel venit este impozitat în altă țară. În acest fel s-ar închide o „buclă” fiscală pe care specialiștii o numesc „dublă non-impozitare”.
Ţările care ani întregi au fost adevărate oaze fiscale sunt Irlanda, Luxemburg, Malta, Cipru, Bulgaria sau Lituania. La polul opus, cu un nivel mare al TVA-ului, al contribuţiilor la asigurările sociale şi impozitului pe venit, se află Suedia, Danemarca, Franţa, Italia şi România.