Piaţa Alexandru cel Bun de la Iaşi era plină azi-dimineaţă. Nu de vânzători sau cumpărători, ci de brazi. Abandonaţi şi de unii şi de alţii. Vânzătorii şi-au tăiat singuri profitul.
„Dacă au început de la şaizeci de lei până la două sute cine să cumpere? Cine dă atâţia bani? Nici lumea nu are, lumea nu îşi mai permite”, spune un localnic.
Nici la Timişoara nu există piaţă unde să nu găseşti brazi abandonaţi cu zecile. Marfa aruncată a devenit superofertă pentru cei care nu şi-au cumpărat pomul de Crăciun. Şi cum ofetele sunt pe placul tuturor, un sârb a profitat de reducerile şi a cumpărat de două ori brazi: atât pentru Crăciunul românesc, cât şi pentru cel sârbesc.
„Pentru copii am luat, că am nora româncă și am cumpărat și le-am dus. Și pentru nepoți, mici din acelea am luat, dar artificiale. Iar pentru sârbesc, am luat acuma”, spune acesta.
În Bucureşti, unde vânzătorii au întins prea mult coarda şi au cerut chiar şi cinci sute de lei pentru un pom de Crăciun, situația este aceeași: mulți oameni au luat acasă brazi abandonați.
„Pentru că nu sunt bani, nu sunt bani şi nu se merită să dai bani pe ei”, explică un bucureștean.
Şi anul acesta, miile de brazi nevânduţi vor ajunge cel mai probabil lemne de foc. În toată România, doar o singură firmă de salubrizare, cea din Braşov, reciclează pompii de Crăciun şi îi transformă în combustibil pentru centrale termice.