După incendiul din clubul Colectiv, legislaţia a fost înăsprită, iar toate firmele noi şi cele care îşi prelungesc autorizaţiile de funcţionare sunt obligate să obţină din partea pompierilor adeverinţă că respectă regulile de prevenire şi stingere a incendiilor.
„Fiecare consiliu local introduce cerinţe suplimentare. Tocmai din dorinţa primăriilor de a se acoperi din punct de vedere al aprobărilor cu hârtii”, a declarat Delia Nica, director la Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.
Mai multe autorizaţii şi acte înseamnă, spun reprezentanţii firmelor, mai multă birocraţie şi termene care se întind la nesfârşit.
„În procesul de autorizare, termenele legale ar fi în jur de 90 de zile. În realitate, ne confruntăm cu nişte termene legate de absurditate, duse undeva la 270 de zile”, a precizat arhitectul Ovidiu Nicolaie.
Din estimările Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale, între 30 şi 40 % din investiţiile prevăzute pentru 2016 sunt puse în pericol. Astfel România riscă să piardă 100 de milioane de euro, dar şi locuri de muncă.
Noile reglementări impun obţinerea de autorizaţii pentru toată clădirea în care se desfăşoară o afacere, indiferent de spaţiul pe care aceasta îl ocupă.
Cele mai afectate sunt magazinele, cluburile sau restaurantele situate la parterul unor case sau blocuri, dar şi cele care urmau să fie deschise în clădiri de abia construite.
„Undeva la 15-20% din imobilele din România au şi spaţii comerciale la parter de bloc, ăştia nu au cum să îşi facă hidranţi”, a subliniat Nicolaie.
Comercianţii cer guvernului, ca soluţie provizorie, acordarea unui termen de conformare de 12 luni pentru obţinerea avizelor şi autorizaţilor. Executivul nu şi-a exprimat încă un punct de vedere.