Primele efecte s-au simţit la nici măcar 12 ore de la tragedia din clubul Colectiv. În timp ce autorităţile încă nu ştiau sigur dacă localul din fabrica Pionierul avea sau nu autorizaţie de funcţionare, Victor Ponta - încă premier - promitea o hotărâre de urgenţă prin care pompierii primeau puteri sporite. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă urma să poată să închidă localuri care puneau în pericol viaţa clienţilor.
„Știu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificați dumneavoastră, că la nevoie noi suntem cei care intervenim. Vreau să veniți săptămâna viitoare, Ministerul de Interne, cu planul cu fiecare loc unde se întâlnesc oameni și există aceste situații. închidem acolo unde e de închis, dați amenzi, aveți legi, aveți tot”, spunea fostul premier, Victor Ponta.
La câteva ore după semnarea hotărârii, pompierii închideau primul club din Bucureşti. Din 1 noiembrie până pe 2 decembrie, controale ISU s-au ţinut lanţ. 1100 de pompieri au verificat 700 de cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf, săli de spectacol şi mall-uri. Au fost date 2.000 de amenzi în valoare de 5 milioane de lei.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Aplicarea modificărilor a dus la înăsprirea amenzilor şi la crearea condiţilor de a putea opri pe cei care nu respectă regulamentele. şi mai ales să nu permitem să continue fără autorizaţie. dacă ai continuat după, fără autorizaţie sau după ce ţi s-a retras autorizaţia de către pompieri, atunci devine infracţiune”.
În urma controalelor, 84 de localuri au fost închise de pompieri.
Deşi de ani buni se discută despre pericolul pe care îl reprezintă clădirile din zonele istorice ale României în caz de cutremur, după tragedia din Colectiv a fost promulgată legea care interzice funcționarea de magazine și săli de spectacole în spaţiile cu seismic ridicat. Urmările s-au văzut în mai puțin de 24 de ore, când firmele din 162 de imobile au primit notificări să-și înceteze activitatea. Aflat în această situație, Teatrul Nottara a primit o sală pentru spectacole la Palatul Cotroceni.
Schimbările din ultimele 40 de zile vizează și sistemul medical. Tragedia de la Colectiv a readus în atenţie o propblemă uriaşă din spitalele româneşti: infecţiile intraspitaliceşti. Cel puţin trei dintre supravieţuitorii incendiului au murit din cauza unor asemenea infecţii căpătate în spital. Iar acesta e un lucru spus oficial.
O altă problemă e legată de dotarea spitalelor de arşi. De nevoile de îngrijire absolut speciale pe care le au aceşti pacienţi.
Primul plan anunțat de autorități e alocarea de fonduri pentru renovarea spitalelor de arsuri din Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.