Raed Arafat a spus că în noaptea de Înviere au foarte multe acțiuni. Avionul SMURD a avut două misiuni, iar elicopterele au avut și ele foarte multe acțiuni. El a precizat că numai ambulanțele SMURD au avut 902 intervenţii pe plan naţional, iar serviciile de ambulanţă au avut în jur de 5.000 de cazuri pe plan naţional.
În privința zonelor afectate de inundații, secretarul de stat a spus că în Ciolănești și Beuca, din județul Teleorman, oamenii au cerut evacuarea, deși inițial au refuzat acest lucru. Localitatea Vârtoapele este sub observație, iar echipele de intervenție sunt pregătite de evacuare, dacă va fi nevoie.
La Adâncate, în județul Ialomița, o localitate care a mai avut probleme, acum se înalță digul de protecție, la care lucrează 120 de oameni și sunt puși 10.000 de saci pe o lungime de 3 kilometri.
Raed Arafat a declarat că persoanele izolate sunt cele care refuză să fie evacuate.
„Nu avem perssoane izolate în sensul în care să nu putem ajunge la ei. Nu poți să ajuni la ei cu mijloace obișnuite, dar poţi ajunge cu barca, cu tractorul, ajungi cumva la ei, dar în mare parte sunt persoanele care au refuzat să fie mutate din timp. De ieri erau pregătiţi, dar populaţia nu prea a dorit să fie mutată în locațiile care au fost asigurate”, a spus Raed Arafat, la Digi24.
„Când se propune evacuarea, de regulă, e bine să se accepte. S-ar putea să fie greu să-i evacueze când situație se agravează. E important să se coopereze bine cu autoritățile, care nu vor decât binele lor. Dacă s-a propus evacuarea, nu s-a propus numai ca să se facă. S-a propus pentru că trebuie”, a adăugat secretarul de stat în MAI.
Raed Arafat a precizat și că au fost evacuați 90 de persoane din Olt și că o parte dintre ei au început să se întoarc acasă. Alte 56 de persoane au fost evacuate din Teleorman, iar 26 din Vrancea, din cauza alunecărilor de teren.
„Având în vedere că şi acum la Ciolăneşti se continuă evacuarea, nu pot să dau o cifră: atâția sunt evacuați”, a punctat el.
Raed Arafat că peste 25.000 de angajați ai MAI sunt în acțiune în perioada sărbătorilor, la care se adaugă și angajații de la primiri urgență, de la SMURD și de la Ambulanță.
Inundaţiile au umplut de necazuri sărbătorile a mii de oameni din Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. Probleme mari au fost în noaptea de Înviere în Olt, unde apele au inundat cel puţin 500 de gospodării. 38 de oameni au fost evacuaţi din case, ca să nu piară înecaţi. Cu mulţi, pompierii au dus muncă de convingere, pentru că localnicii nu voiau să plece din locuinţe.
Primejdia nu a trecut nici acum. Este cod roşu de inundatii în Teleorman, Ialomiţa şi Prahova. O avertizare cod portocaliu este de asemenea valabilă pentru 8 judeţe din Muntenia şi Oltenia.