În noaptea de Înviere, 200 oameni au fost evacuaţi din case, în mai multe localităţi din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş. 500 de gospodării şi sute de hectare de culturi agricole au fost acoperite de apă şi mâl.
În localitatea Necşeşti din Teleorman apa are aproape un metru. Şi aici, zeci de oamenii au fost deja evacuaţi din case, iar drumul spre satul vecin este impracticabil după ce un pod a fost rupt de ape.
Oamenii se așteaptă la ce e mai rău, având în vedere că specialiștii au prelungit codul roşu de inundații până mâine la prânz.
Ploaia din ultima săptămână a lăsat în urmă munţi de noroi, copaci rupţi, drumuri avariate şi case de nelocuit. A fost un Paşte de coşmar și pentru oamenii din Ciolăneşti, judeţul Teleorman.
Oamenii au curţile pline de apă. Pâraiele care trec prin localităţi s-au umflat după ploile căzute zile în şir. În unele locuri, apa a depăşit un metru. Oamenii au incercat să-şi protejeze gospodăriile cu saci de nisip.
La Icoana, în judeţul Olt, pompierii aproape i-au forţat pe oameni să plece din casele ameninţate de revărsarea râului din localitate. Unii nu au putut fi convinşi cu niciun chip să-şi abandoneze animalele şi bunurile.
Localnicii din Icoana n-au avut timp să sărbătorească Învierea, pentru că râul Vedea a ieşit din matcă şi s-a îndreptat către casele lor.
300 de gospodării au fost inundate dar, în ciuda pericolului, oamenii s-au lăsat cu greu convinşi să fie evacuaţi. Autorităţile i-au lămurit doar pe 83 dintre ei să-şi strângă lucrurile de primă necesitate şi să meargă la primărie.
Odată cu răsăritul soarelui, apele au început să se retragă. În urma lor au rămas culturi inundate, garduri dărâmate, fântâni pline de mâl şi noroi cât vezi cu ochii.
De teama unei epidemii, pompierii au strâns din fiecare gospodărie animalele moarte.
În faţa acuzaţiilor oamenilor care spun că autorităţile fac prea puţine pentru ei, primarul se apără invocând lipasa banilor.
Secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Raed Arafat, a sfătuit, la Digi24, pe oamenii afectați de inundații și ploi să nu refuze evacuarea, pentru că este în folosul lor și nu este o măsură oarecare.
„Când se propune evacuarea, de regulă, e bine să se accepte. S-ar putea să fie greu să-i evacueze când situație se agravează. E important să se coopereze bine cu autoritățile, care nu vor decât binele lor. Dacă s-a propus evacuarea, nu s-a propus numai ca să se facă. S-a propus pentru că trebuie”, a adăugat secretarul de stat în MAI.