„Boicotarea şi împiedicarea organizării unui astfel de eveniment constituie o încălcare a dreptului fundamental la libertatea de conştiinţă, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi libertatea întrunirilor prevăzute în Constituţia României şi în tratatele internaţionale privind protecţia drepturilor fundamentale ale omului la care România este parte”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
„CNCD atrage atenţia că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă în mod flagrant drepturile fundamentale ale omului, aduc şi un prejudiciu de imagine României pe plan intern şi internaţional. Totodată, CNCD solicită instituţiilor abilitate să adopte măsurile necesare şi legale ca urmare a producerii acestui incident”, se mai arată în comunicatul CNCD.
Iulia Moţoc, judecător al Curţii Constituţionale, profesor universitar şi membru al Comitetului ONU pentru drepturile omului, acuză la rândul său participanţii la protest. Pe pagina sa de Facebook, înaltul magistrat a postat următorul mesaj:
„Defending LGBT Rights. Actele de la Muzeul Ţăranului Român vor intra în istoria încălcării drepturilor omului în România. Ar fi poate util să se citească Yogyakarta Principles.”
Context
Miercuri după amiază, un grup de persoane care au intonat imnul de stat al României, cântece bisericeşti şi apoi au făcut remarci homofobe, au întrerupt proiecţia filmului „The Kids Are All Right”, în cadrul evenimentului Luna LGBT de la Muzeul Ţăranului Român.
Din primele informaţii, printre cei acuzaţi că au scandat împotriva proiecţiei filmului se numărau şi angajaţi ai muzeului. Protestatarii i-au acuzat pe cei prezenţi la eveniment că nu îşi cunosc istoria şi au scandat:
- „Dacă aţi cunoaşte istoria României, aţi înţelege de ce nu vrem să se întâmple asta aici.”
- „Noi nu avem nimic cu voi, puteţi să proiectaţi filmul oriunde, numai la Muzeul Ţăranului Român nu.”
- „Plecaţi înapoi la voi în State.”
- „La voi la parade oricum vin numai oameni de la ambasade, nu voi.”
- „De aia nu mergem la mall-uri să protestăm împotriva filmelor, pentru că mall-urile nu simbolizează nimic, MŢR, da.”
Conform martorilor, autorităţile nu au intervenit, deşi mai mulţi reprezentanţi ai legii – poliţişti şi jandarmi – se aflau în faţa sălii cinematografului Horia Bernea–Noul Cinematograf al Regizorului Român.
Luna LGBT
Luna Istoriei LGBTare loc în România şi în alte opt state europene în fiecare an, în februarie. În 2013 are loc cea de a doua ediţie în România. Pe parcursul acestei luni au loc proiecţii de filme, expoziţii de artă, piese de teatru, discuţii, educaţie non-formală, petreceri şi ateliere. Evenimentele sunt dedicate tuturor categoriilor de persoane, LGBT şi non-LGBT, grupuri comunitare, organizaţii, furnizori de servicii şamd.
Seria de evenimente este organizată cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei la Bucureşti, ERSTE Foundation şi Ambasadei SUA la Bucureşti.
„The Kids Are All Right”, filmul care a adus protestul la cinematograf
Potrivit IMDB, filmul redă povestea a doi copii concepuţi prin inseminare artificială care fac demersuri pentru a-şi găsi tatăl - donatorul de spermă - pentru a-l aduce în familia lor, fondată de două mame - Nic şi Jules. Medic ginecolog de succes, Nic formează un cuplu de aproape 20 de ani cu arhitecta peisagistă Jules. Copiii lor, adolescenţii Joni şi Laser, contactează telefonic banca de spermă pentru a afla identitatea tatălui lor biologic.
Angajaţii instituţiei îl sună pe Paul şi îl întreabă dacă este de acord să îşi întâlnească fiica, bărbatul intrând intempestiv în viaţa de familie a celor patru protagonişti. Paul lucrează într-un restaurant din Los Angeles, cultivă produse organice, conduce o motocicletă şi preferă aventurile amoroase în locul relaţiilor stabile, motiv pentru care este confuz atunci când îşi cunoaşte cei doi copii. Sentimentele paterne ale lui Paul se trezesc brusc, ca şi atracţia lui sexuală faţă de Jules, iar Nic devine frustrată şi neîncrezătoare în capacitatea ei de seducţie.
Ella Moroiu