Compania Naţională de Drumuri şi-a depăşit anul trecut bugetul de salarii cu 2,5 milioane de euro. Mai exact, s-au cheltuit 38 de milioane de euro pentru lefurile celor 6.000 de salariaţi care administrează mai puţin de 16.000 de kilometri de drumuri naţionale.
Însă banii cheltuiţi peste buget în 2012 trebuie recuperaţi în 2013, aşa cum a ordonat guvernul. Soluţia găsită de conducerea companiei a fost să taie acum salariile cu 15 procente sau chiar cu mai mult, în unele cazuri reducerea fiind de chiar 50 la sută.
Angajaţii au fost chemaţi la renegocierea salariilor, dar li s-a cerut să semneze că sunt de acord cu tăierile. Potrivit documentelor obţinute de Digi24, unui angajat al companiei i s-a propus scăderea salariului de la 3.400 de lei la 1.700 de lei.
Nu este însă singurul caz de acest fel. Potrivit Consiliului de Administraţie al CNADNR, leafa i-a fost redusă cu peste 15 la sută şi şefului Direcţiei de achiziţii cu finanţare externă, Ştefan Scoruş.
Sindicaliştii din CNADNR au sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde au reclamat că reducerile de salarii reprezintă abuz în serviciu. Lucrătorii companiei ar fi trebuit să primească salariile reduse începând chiar cu luna aceasta, iar măsura i-ar fi vizat inclusiv cei care au refuzat să semneze actele adiţionale de diminuare a lefurilor.
Cel puţin asta scrie într-o notă internă a companiei, datată în 2 iulie. Şase zile mai târziu, într-un alt document intern, şefii de la Drumuri cereau plata integrală a salariilor pentru toţi angajaţii. În cazul celor care s-au declarat de acord cu tăierea veniturilor, diferenţa ar fi urmat să fie achitată sub forma unor prime.
Situaţia de la Compania de Drumuri a ajuns şi la urechile Consiliului de Administraţie, care i-ar fi dat dat răgaz până mâine directorului general Mircea Pop să îndrepte lucrurile.