„Noaptea, de după ce am pierdut alegerile, am primit un telefon de la un necunoscut şi mi-a zis aşa: ai pierdut alegerile, pierzi şi clopotul, o să luăm clopotul, să îl dăm la ţigani la topit”, spune Mihai Militaru, candidatul PND la Primăria Robăneşti
Între 2004 şi 2012, Mihai Militaru a fot primarul comunei Robăneşti, din Dolj. În aceea perioadă, biserică „Sfinții Mihail și Gavriil” din satul Lăcriţa Mica a primit un clopot, plătit de un profesor universitar născut în localitate. În ultimii patru ani, Mihai Militaru a fost viceprimar şi acum îşi dorea din nou să fie titular la primărie. Nealegerea nu are nicio legătură cu demontarea clopotului, spune el:
„L-am luat de acolo a doua zi după votare. L-am luat, l-am dus la cine mi l-a dat, a fost donat, i l-am dat, poate sa facă ce vrea cu el”.
Donatorul nu prea are ce face cu obiectul bisericesc şi a anunţat că îl redă destinaţia iniţială – acela de a bate pentru biserica din satul natal. Anunţul a venit însă după ce vestea că biserica a rămas fără clopot să se întindă în comunitatea în care trăiesc doar vreo 400 de oameni.
„Supărat că satul ăla în care trebuia să bată clopotul nu i-a dat votul, a luat puţine în Lăcriţa, s-a dus şi a luat clopotul”, susţine primarul în funcţie, Romică Niţu.
„O ruşine, ce să zicem...”, comentează, supărat, un localnic.
Cum lipsa clopotului a devenit cea mai mare problemă a oamenilor din sat, primarul ales a intervenit pentru rezolvarea situaţiei.
„Am hotărât să iau legătura cu profesorul universitar Grigore Nicolae Lăcriţa, un om de bună credintă, care ne-a ajutat tot timpul. Dânsul a fost de acord să ne înapoieze clopotul”, spune Ionuţ Ştefănescu, primarul ales al comunei Robăneşti.
Clopotul a ajuns acum din nou la biserică şi mai trebuie doar montat.