Cine îşi împarte banii pentru sterilizarea câinilor comunitari în marile oraşe şi despre ce sume este vorba
Data publicării:
Sterilizarea câinilor fără stăpân este o afacere profitabilă. Organizaţiile neguvernamentale care se ocupă de acest lucru primesc bani frumoşi fie de la primării, fie din cei 2% din salariu viraţi prin Declaraţia de venituri a cetăţenilor şi a companiilor.
Fiecare mare oraş din România cheltuieşte anual milioane de lei pentru sterilizarea câinilor fără stăpân. La Iaşi, de exemplu, primăria plăteşte 1 milion de lei pentru prinderea şi sterilizarea patrupedelor. Sunt cinci ONG-uri care fac acest lucru cu banii strânşi din cele două procente obţinute din salariile celor care doresc să ajute câinii.
Cei mai mulţi bani se dau însă în Bihor - aproximativ 500.000 de euro pe an. Iar de câinii comunitari se ocupă un singur ONG.
Constanţa. Aici există o asociaţie care a semnat un contract cu primăria. În ultimii cinci ani, administratorul, care a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă şi graţiat după un an, a avut la dispoziţie fonduri de două milioane de euro.
Timişoara. În oraşul de pe Bega s-au făcut 1700 de sterilizări în acest an, lucru de care s-au ocupat zece ONG-uri.
Cluj. Aici operează trei organizaţii prin care au fost operate 1100 de animale.
Braşov. Asociaţia care se ocupă de câinii comunitari a încheiat contracte cu firme din străinătate, prin care reuşeşte să timită anual sute de câini spre adopţie în ţări precum Anglia sau Germania.